Notícia

El Turquestan Oriental recorda els disturbis de fa un any entre fortes mesures de seguretat

El juliol de 2009 es van registrar els pitjors episodis de violència ètnica dels darrers anys entre 'han' i uigurs · El Govern xinès ha desplaçat milers de soldats a la capital, Urumqi, i ha instal·lat càmeres de vigilància als carrers · Amnistia Internacional ha fet una crida a Pequín perquè investigui els fets de fa un any, i ha posat en dubte la versió oficial.

Aquests dies es compleix un any dels enfrontaments entre manifestants uigurs i la policia xina, i els posteriors xocs entre la població musulmana i l'ètnia 'han', la predominant al conjunt de la Xina. Aquells escenaris violents van acabar amb la mort d'almenys 200 persones, 1.700 ferits, milers de detinguts i no menys de 35 sentenciats a mort, nou dels quals ja han estat executats. Tot això segons les dades oficials.

Coincidint amb l'aniversari, el Govern xinès ha desplaçat milers de tropes a la capital, Urumqi, amb l'objectiu de prevenir que es repeteixin els disturbis entre uigurs i 'han', les dues principals comunitats ètniques del Turquestan Oriental. Els diversos mitjans estrangers amb presència sobre el terreny parlen d'una ciutat tensa, amb les ferides de fa un any encara a flor de pell i una ciutat pràcticament ocupada pels soldats i les càmeres de videovigilància.

Mentrestant, l'agència oficial xinesa Xinhua prefereix centrar-se els aspectes positius i diu que aquest ha estat un dilluns més, amb l'excepció que alguns passejants han hagut de passar estrictes controls policials. També explica com l'aprenentatge de la llengua uigur per part de xinesos 'han' està contribuint a "enfortir els vincles ètnics" entre les comunitats del Turquestan Oriental, o Xinjiang.

El fet, tanmateix, és que més enllà de les fronteres xineses, no tothom és tan optimista. El diari Guardian reprodueix les paraules de Dru Gladney, expert sobre la qüestió uigur d'una universitat californiana. Segons Gladney, les divisions ètniques són "més profundes que mai", i argumenta que la violència d'ara fa un any no va sinó revelar les divisions i problemàtiques del territori: ètniques, econòmiques, religioses, polítiques i culturals.

Les reformes planejades per les autoritats per solucionar les dificultats econòmiques dels uigurs del Turquestan no han tingut encara uns efectes clars sobre la població; encara menys s'ha avançat en el camp dels drets culturals i polítics d'aquesta comunitat de fe musulmana.

Qui no està disposat a oblidar els fets de fa un any és Amnistia Internacional, que aprofitant l'efemèride ha publicat un informe que posa en qüestió la versió oficial dels fets, segons la qual masses d'uigurs van atacar mortalment comerços i propietats 'han'. L'organització ha dit que, després d'haver entrevistat més testimonis dels fets, "hi ha moltes preguntes sense respondre" en el relat oficial.

Els testimonis recollits descriuen un ús de la forca innecessari o excessiu, arrestos massius, desaparicions forçades, i tortura i maltractaments durant les detencions, tot plegat el mes de juliol i durant les setmanes posteriors.

Amnistia ha exigit al Govern de la Xina que dugui a terme una investigació independent sobre els fets del 5 de juliol del 2009, sense oblidar estudiar els greuges soferts per la comunitat uigur durant anys, que can contribuir també als disturbis.

Pel que fa al paquet de mesures econòmiques proposat per Pequín, AI diu que "sense una investigació independent i creïble dels disturbis d'Urumqi i els greuges subjacents, el ressentiment i la desconfiança continuaran".

Imatge: Un carrer d'Urumqi, durant els dies posteriors als disturbis del juliol passat (Remko Tanis - Flickr).

Més informació:

Més informació al dossier Pobles i nacions d'avui: Turquestan Oriental.