Notícia

Maten a trets el secretari general del Partit Nacional del Balutxistan

Habib Jalib era un dels principals dirigents nacionalistes considerats moderats al Balutxistan pakistanès, i era un reconegut jurista que havia estat senador per a la seva província · Una vaga general col·lapsa Quetta, la capital balutxi, com a mesura de protesta contra l'assassinat, del qual no se'n coneix encara l'autoria.

"La veu d'un balutxi moderat ha estat silenciada". Així titula el diari pakistanès Daily News la notícia que Habib Jalib, secretari general del Partit Nacional del Balutxistan (BNP, per les sigles en anglès) i referent del moviment per l'autodeterminació balutxi, ha estat tirotejat aquest dimecres per uns desconeguts. La mort de Jalib, exsenador de la província pakistanesa del Balutxistan, ha commocionat la capital, Quetta, i diverses ciutats del territori, que s'han paralitzat amb una vaga general i protestes al carrer. Encara ara hi ha diverses carreteres tallades, comerços tancats i centres educatius buits. El BNP ha declarat tres dies de vaga i 40 de dol, i la paralització s'ha estès fins a alguns barris balutxis de les ciutats pakistaneses de Karachi i Islamabad.

Si bé els assassins no han pogut ser identificats, la direcció dels nacionalistes balutxis ha dit que els "responsables" d'aquesta mort són "funcionaris del Govern" del Pakistan. Ho ha dit Akhtar Mengal, president del BNP i cap del Govern del Balutxistan entre el 1997 i el 1998. Segons Mengal, les forces de l'Estat "han reprès la pauta d'Al-Shams i Al-Badar, [organitzacions paramilitars pakistaneses] que assassinaven els bengalís durant la lluita per la independència de Bangla Desh, eliminant així els oponents polítics del Govern". Un altre líder del partit, el vicesecretari general Waja Jahanzeb Baloch, ha declarat que l'assassinat de Jalib és "un exemple de terrorisme d'Estat i la continuació del genocidi balutxi des del 1948".

D'altra banda, alguns mitjans internacionals, com BBC i RFE/RL, apunten la possibilitat que darrere l'assassinat s'hi trobi algun grup armat independentista balutxi, que podria buscar que el moviment abandoni les vies polítiques, com la que segueix el BNP, i prengui les armes contra el Pakistan.

Una referent de la lluita 'pacífica i democràtica'

Entre les diverses veus que han condemnat l'assassinat de Jalib -ho ha fet també el primer ministre del Pakistan, Yousaf Raza Gilani- destaca molt especialment la del portaveu de la Comissió pels Drets Humans del Pakistan, Mehdi Hasan. Aquest ha qualificat l'acte de "cop molt dur contra la integritat del Pakistan". Hasan considera que el líder nacionalista era "la veu de la raó dins i fora del parlament per a la gent sense recursos, no només a Balutxistan sinó a tot el Pakistan", i que "sempre va donar suport a la lluita pacífica i democràtica pels drets del Balutxistan".

L'organització considera que el Govern del Pakistan ha d'anar "més enllà de la condemna de l'atac", i ha de dur a terme una "investigació transparent i creïble que garanteixi que els autors del crim siguin castigats".

El preu de la lluita per l'autodeterminació

El BNP és el principal partit balutxi que lluita per l'autodeterminació d'aquest poble repartit entre els Estats d'Afganistan, Iran i Pakistan. Habib Jalib, a més de ser un dels líders del partit, era un jurista respectat, i era un dels advocats del Tribunal Suprem del Pakistan. Des del 2008, el BNP té set diputats a l'Assemblea Provincial del Balutxistan, d'un total de 65, i forma part de la coalició de Govern liderada pel Partit Popular del Pakistan.

L'assassinat de líders balutxis al Pakistan és un fet freqüent. Aquesta mateixa setmana, uns desconeguts van matar Maula Bukhsh Dashti, també dirigent del BNP i l'Organització d'Estudiants del Balutxistan (BSO), a la ciutat de Turbat. I a principis d'any, l'exèrcit pakistanès va disparar contra una manifestació pacífica del BSO i va provocar la mort de dos estudiants balutxis. L'any 2009, tres líders nacionalistes, Ghulam Mohammad Baloch, Lala Munir Baloch i Sher Mohammad Baloch, van ser segrestats, i unes setmanes després se'n va trobar els cossos.

Més informació: