Notícia

Arrenca la comissió per estudiar l'ofensiva d'Sri Lanka contra els Tigres Tàmils

Ha estat designada pel Govern singalès, que s'oposa a una investigació internacional, i ha aixecat les protestes d'organitzacions de defensa de drets humans i grups tàmils, que asseguren que es tracta només d'un rentat de cara · L'ONU ha creat un grup per assessorar la comissió d'Sri Lanka en matèria de responsabilitat.

La Comissió sobre Lliçons Apreses i Reconciliació, establerta fa uns mesos pel Govern d'Sri Lanka, s'ha estrenat aquest dimecres, amb la primera d'una sèrie de sessions que haurien d'aclarir les circumstàncies que van caracteritzar la fase final de la guerra entre l'exèrcit singalès i les forces rebels dels Tigres per l'Alliberament de Tàmil Eelam, finalitzada el maig del 2009.

Amb aquesta comissió, Colombo ha deixat clar que no farà cas de les peticions, per part de les Nacions Unides i alguns dels seus aliats occidentals com el Regne Unit i els Estats Units, perquè establís una investigació internacional independent. Segons The Independent, el portaveu de la grup ha afirmat que "ha arribat l'hora de consolidar la victòria militar anant a l'arrel del conflicte i establint la integritat nacional i la reconciliació".

Diverses veus temen que aquesta situació impedeixi investigar de manera convenient les denúncies de crims de guerra durant els darrers dies dies de l'ofensiva, a mans tant de l'exèrcit com de la guerrilla independentista.

Suren Surendiran, del Global Tamil Forum, considera que "fins ara Sri Lanka ha enganyat la comunitat internacional, i aquesta comissió és un altre rentat de cara". "Demanem justícia per tots els milers de persones que van morir les setmanes finals, i els mesos i els anys que van precedir el final de la guerra".

Amb la intenció de minimitzar el risc, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va nombrar fa unes setmanes un grup de tres membres amb l'objectiu d'assessorar la comissió d'Sri Lanka, especialment pel que fa a les garanties per trobar responsabilitat dels fets de la primavera del 2009.

Més informació:

Més informació al dossier Pobles i nacions d'avui: Tamil Eelam.