Notícia

La majoria dels presos polítics maputxes abandonen la vaga de fam després de més de 80 dies sense menjar

El Govern xilè deixarà sense efecte les "querelles per delictes terroristes" contra els presos i es compromet a treballar per reformar la Llei antiterrorista · Un grup d'onze vaguistes no estan d'acord amb el pacte amb l'executiu i anuncien que continuaran sense ingerir aliments

Els presos polítics maputxes de les presons de Concepción, Lebu i Valdivia, els quals portaven 82 dies en vaga de fam, va decidir donar per acabada la protesta el passat 1 d'octubre després que el Govern admetés que els actes de protesta social que se'ls imputa no constitueixen un acte de terrorisme. En el text de l'acord es diu que "el govern desistirà de totes les querelles per delictes terroristes i replantejarà les accions sota les normes del dret penal comú". També s'acorda que el govern "continuarà impulsant al Congrés Nacional les reformes del Codi de Justícia Militar per tal que els civils siguin jutjats per tribunals ordinaris" i també seguiran les reformes legals per tal de modificar la Llei antiterrorista.

Els presos polítics maputxes que han decidit abandonar la vaga de fam creuen que es dóna un principi d'acord per començar una taula de negociacions amb el Govern xilè, tal i com ha declarat la portaveu del col·lectiu Natividad Llanquileo a Ràdio Maputxe.

11 presos segueixen amb la vaga de fam

Tot i que la majoria de presos polítics maputxes han decidit abandonar la vaga de fam, 10 vaguistes de la presó de Angol i un menor d'edat han decidit continuar amb la vaga de fam, ja que, segons els seus advocats, creuen que "hi ha poca garantia en relació al compromís de l'executiu de retirar les querelles de la Llei antiterrorista". Per la seva part, el menor d'edat alega que no s'han complert les exigències que es van fer al Servei Nacional de Menors, com el reconeixement de la realitat que afecta la infància maputxe. En aquest sentit, el fiscal nacional xilè ha declarat que "podria constituir un delicte si es tanquen els processos contra els maputxes".

Més informació: