Notícia

La ronda de contactes de l'enviat de l'ONU al Sàhara, enfosquida per la mort d'un adolescent

El noi viatjava en un vehicle que intentava entrar a un campament on milers de sahrauís protesten contra l'explotació econòmica del Sàhara per part del Marroc · Christofer Ross es reuneix amb representants polítics marroquins, sahrauís, algerians i mauritans abans que es reprenguin les converses del pau, el proper 3 de novembre · El Marroc ofereix l'autonomia i el Front Polisario reivindica un referèndum d'independència

L'acampada que milers de sahrauís feia dues setmanes que mantenien als afores d'Al-Aaiun, la capital del Sàhara Occidental, va tenyir-se de sang ahir després que la policia marroquina disparés contra un vehicle que intentava atansar-se al campament. De resultes, un noi de 14 anys va resultar mort i set joves més van ser ferits. Els fets coincideixen amb la ronda de contactes que està duent a terme a la zona l'enviat especial de les Nacions Unides per al Sàhara Occidental, Christopher Ross.

La mort del jove, segons les dades de l'agència de premsa del Front Polisario, SPS, es va produir quan el vehicle en què viatjava intentava introduir "aigua, aliments i medecines" al campament on, segons la mateixa agència, hi havia entre 15.000 i 20.000 persones (AFP rebaixa la xifra a 10.000). A banda del noi mort, hi hauria dos joves més en estat greu. El Govern del Marroc assegura que els policies van disparar com a resposta a un tret provinent d'un vehicle.

Aquests dies, Christofer Ross es troba al nord-oest d'Àfrica per trobar-se amb representants algerians, marroquins, mauritans i del Front Polisario. La ronda de contactes és prèvia a la represa de les converses de pau, sota els auspicis de l'ONU, que tindran lloc entre els propers 3 i 5 de novembre. Segons Ross, l'actual bloqueig (el Marroc ofereix l'autonomia al Sàhara Occidental mentre que el Front Polisario reclama un referèndum d'independència) ha de ser "superat" mitjançant "negociacions sense condicions prèvies i amb bona voluntat". L'enviat de l'ONU diu que l'objectiu és assolir una "solució justa, duradors i mútuament acceptable que prevegi l'autodeterminació del poble del Sàhara Occidental".

Versions contradictòries sobre el campament

Després de la mort del jove hi ha informacions contradictòries sobre el campament aquest dilluns al migdia. Algunes fonts afirmen que la policia marroquina l'ha desmantellat, però d'altres precisen que els campaments suprimits per la força són els que s'estaven fent als afores d'altres ciutats sahrauís, però no pas el d'Al-Aaiun. Encara hi ha una altra versió segons la qual les forces marroquines estan aixecant un mur al voltant del campament per tal d'aïllar-lo.

El web SaharaLibre.es, proper al Front Polisario, mostra un vídeo enregistrat a l'interior de l'improvisat poblat en què una veu narra les reivindicacions dels sahrauís. Entre elles, hi ha el desig d'"expressar el rebuig a la política" marroquina envers el Sàhara Occidental, que provoca que els sahrauís "visquin en la pobresa i en la marginació". Més concretament, la veu reclama que el poble sahrauí pugui "beneficiar-se dels recursos naturals de la seva terra natal", especialment "la pesca o els fosfats", i es queixa que la majoria dels joves estan a l'atur.

Més informació: