Notícia

El Marroc desmantella amb violència el camp dels sahrauís als afores d'Al-Aaiun

Les forces marroquines han buidat el camp i en els enfrontaments s'han produït diverses morts · Fonts sahrauís acusen els assaltants d'emprar helicòpters, gasos lacrimògens i bales d'aigua · Hi ha manifestacions de protesta a la ciutat d'Al-Aaiun, on un jove ha perdut la vida · El desmantellament coincideix amb l'inici de les converses entre el Marroc i el Front Polisario

Les forces marroquines han desmantellat aquest dilluns al matí el campament d'Agdaym Izik, als afores d'Al-Aaiun, on milers de sahrauís es trobaven acampats des del passat dia 19 per protestar contra l'espoliació del Sàhara Occidental per part del Marroc. Les forces de seguretat, segons explica Reuters, han entrat al camp després d'haver aconseguit un permís judicial per fer-ho, i l'han buidat completament de gent. Però fonts sahrauís citades per la mateixa agència diuen que els residents del camp s'han defensat de l'assalt amb pedres.

D'acord amb la versió de l'agència de premsa del Front Polisario, els marroquins han assaltat el campament emprant “gasos lacrimògens i bales d'aigua”. En l'atac, a banda de forces terrestres, també hi han participat helicòpters que han llançat “aigua calenta” contra els residents. Sempre segons l'agència sahrauí, s'estan produint incidents violents a la pròpia ciutat d'Al-Aaiun, on les forces marroquines miren de reprimir les manifestacions que tenen lloc en diversos dels seus barris per protestar contra el desmantellament del camp d'Agdaym Izik. En aquests enfrontaments hauria mort un jove sahrauí i hi hauria desenes de ferits.

Pel que fa al campament mateix, la policia marroquina ha reconegut haver perdut dues vides. Mentre, fonts del Front Polisario diuen que han resultat morts entre 5 i 15 sahrauís.

Es reprenen les converses entre el Marroc i el Front Polisario

Aquests fets ocorren el mateix dia que els representants del Marroc i del Front Polisario es reuneixen a Nova York per reprendre les converses per mirar d'avançar cap a una solució al conflicte del Sàhara Occidental. La reunió, sota l'ègida de l'ONU, també veurà participar-hi delegacions dels altres dos estats veïns del Sàhara Occidental (Mauritània i Algèria).

El Govern marroquí proposa que el conflicte es tanqui mitjançant l'annexió del Sàhara Occidental al Marroc a canvi d'una àmplia autonomia per als sahrauís. El Front Polisario, per contra, reclama que es completi el procés de descolonització i que s'organitzi un referèndum d'independència.