Notícia

El Dalai-lama anuncia que deixarà d'encapçalar el govern tibetà a l'exili d'aquí a sis mesos

Tenzin Gyatso vol afavorir un relleu democràtic al capdavant de la institució · El debat s'encetarà a partir del març, un cop s'hagin celebrat les eleccions al parlament tibetà a l'exili · D'aquesta manera, s'evitaria una possible intromissió del govern xinès en la successió tibetana

L'actual dirigent del govern tibetà a l'exili i líder espiritual del budisme tibetà, Tenzin Gyatso, catorzè Dalai-lama, ha anunciat en una entrevista a la cadena de televisió índia CNN-IBN que deixarà el seu càrrec "d'aquí a sis mesos", per tal que "aquest mecanisme democràtic funcioni bé". Gyatso, de 75 anys, ja havia anunciat en d'altres ocasions que tenia la intenció de jubilar-se, però aquest ha estat el primer cop en què ha fixat una data per a la seva retirada.

"Si tinc drets humans, també tinc dret a abandonar el càrrec", va afirmar al llarg de l'entrevista, durant la qual també va comentar que pràcticament ja està jubilat, perquè les decisions més importants del govern tibetà a l'exili ja les pren el seu equip. De fet, Gyatso ja havia dit en més d'una ocasió que ell voldria abandonar l'esfera política i viure com un simple monjo.

Tot amb tot, el debat successori pròpiament dit no començarà fins després de les eleccions al parlament tibetà a l'exili, previstes per al març, a les quals s'hi han registrat unes 80.000 persones d'arreu del món, des de l'Índia a Austràlia, passant per Buthan, els EUA i la majoria de països europeus.

Gyatso ha defensat al llarg de tota la seva vida que el Tibet ha de gaudir d'autonomia política real envers Pequín i, fins i tot, no ha descartat la independència, afirmacions que irriten profundament el govern xinès, que considera que el Tibet és part integrant del territori nacional xinès des de fa més de vuit segles.

Intervencionisme xinès
Tradicionalment, quan mor el Dalai-lama, la comunitat budista creu que aquest es reencarna en un infant tibetà, que passa a ser entronitzat com a nou líder espiritual. Però el govern xinès ja va legislar de tal manera que el successor de Gyatso haurà de comptar amb el seu vist-i-plau. De fet, el 1995, Pequín ja va desafiar l'autoritat de Gyatso nomenant un Panchen Lama -el segon càrrec més important de la jerarquia tibetana- 'oficialista' en comptes del que havia indicat la jerarquia tibetana, i ara els exiliats temen que vulgui repetir la mateixa jugada.

És per aquest motiu que Gyatso també va afirmar: "La nació tibetana té 2.000 anys d'antiguitat. La institució del Dalai-lama és relativament recent: només existeix des de fa uns quants segles. Quan em mori, serà un contratemps per al poble tibetà, però la lluita continuarà".

 

Més informació: