Notícia

Öcalan advoca pel desarmament de la guerrilla si es mostren els passos necessaris per part de Turquia

El líder kurd declara que si no hi ha avenços hi ha un “risc de guerra revolucionària popular” · El Tribunal Europeu de Drets Humans declara “injusta” la sentència contra la il·legalització del partit kurd HADEP · Una escriptora és condemnada a 10 mesos de presó per l'edició d'un llibre

En les dues darreres entrevistes amb els seus advocats i publicades a través de les agències d'informació kurdes, Abdullah Öcalan, líder del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) empresonat des de fa més de 11 anys, ha declarat que "la decisió final" sobre l'alto el foc "arribarà al juny". En la mateixa entrevista, Öcalan assegura que està a favor del desarmament de la guerrilla kurda, sempre i quan es reconeguin els principis democràtics. D'aquesta manera, assegura que al març hi haurà un procés de debat entre la població kurda per veure com evoluciona el procés de pau, tot i que la decisió final es prendrà al juny.

Tot i que Öcalan veu la via democràtica com la "més necessitada", també adverteix que si no hi ha avenços per part de les autoritats turques, "hi ha un risc d'una guerra revolucionària popular". En una segona entrevista també critica fortament la detenció i el macrojudici contra els alcaldes kurds i assegura que les "detencions de representants electes només demostren la voluntat del govern turc de continuar la guerra contra els kurds" i creu que el Govern turc està intentant provocar per tal que el poble kurd torni a agafar les armes.

Sentència europea contra la dissolució del HADEP

En aquest sentit, el Tribunal Europeu de Drets Humans ha emès una sentència per unanimitat on especifica que la decisió de l'Estat turc de dissoldre el Partit Democràtic del Poble del Kurdistan (HADEP, en les seves sigles en turc) és "injusta". El tribunal esmenta que la prohibició del partit, declarada el 2003, viola clarament l'article 11 (llibertat de reunió i associació) de la Convenció Europea pels Drets Humans.

D'altra banda, la guerrilla kurda segueix denunciant els atacs constants de l'exèrcit turc tant en assentaments de la pròpia guerrilla com en poblacions civils properes a les seves localitzacions. La repressió també es veu plasmada en la sentència a 10 mesos de presó contra l'escriptora kurda Nevin Berktaş, per la publicació del llibre Difficult places that challenges the faith: Prison Cells. El llibre relata el seu empresonament durant les detencions després del cop militar de 1980 i pel qual va ser empresonada durant 5 anys i 7 mesos més d'allò estipulat per la llei. Ara, els tribunals turcs l'han empresonada per "un delicte de propaganda per a una organització il·legal".

Més informació:

Nationalia: Comença el judici a 151 alcaldes, polítics i activistes kurdsEl PKK anuncia el final de la treva unilateral i Una vuitantena d'alcaldes, arrestats en una onada de detencions al Kurdistan del Nord