Notícia

Milers de persones retornen al Sudan del Sud per participar al referèndum d'independència

La votació ha de començar el proper dia 9 i el procés de registre de votants encara està en marxa · Les Nacions Unides creuen que hi podrà haver una consulta “creïble” malgrat diverses dificultats sobre el terreny · El punt més calent és el districte petrolífer d'Abyei, on no hi ha acord sobre qui pot votar · Els EUA temen un esclat de violència

A només dues setmanes de la celebració del referèndum d'independència, milers de persones estan retornant cap al Sudan del Sud per poder ser a temps de prendre part en la històrica votació. Els sud-sudanesos, inclosos aquells que resideixen fora del país, estan cridats a decidir si volen que el Sudan del Sud es converteixi en un estat independent o bé si s'estimen més romandre units al Sudan. La majoria d'analistes preveuen que el vot a favor de la independència serà massiu.

L'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) explicava la setmana passada que els retornats al Sudan del Sud des del nord durant les darreres setmanes eren 55.000. El govern del Sudan del Sud havia demanat fa unes setmanes als sud-sudanesos que viuen al nord del Sudan que no es registressin als col·legis electorals del nord davant la temença que el partit governamental allà, el Partit del Congrés Nacional (NCP), manipulés els resultats.

El registre de votants continua avançant

Tot i que falta molt poc per a l'inici de les votacions (que s'han de fer entre els dies 9 i 15 de gener), el registre de votants (començat el passat 14 de novembre) encara no ha conclòs. L'equip de les Nacions Unides que està controlant el procés creu que "es podrà fer un referèndum creïble", malgrat problemes com "la manca de recursos" o el fet que hi ha votants que "viuen en àrees remotes".

El problema més greu, però, podria trobar-se a la regió d'Abyei. Aquest districte, ric en petroli, ha de celebrar un referèndum paral·lel en què ha de decidir si roman dins del nord del Sudan o se'n separa i s'integra al Sudan del Sud. Però l'NCP i la formació governamental del Sudan del Sud, el Moviment d'Alliberament del Poble del Sudan (SPLM), encara no s'han posat d'acord sobre qui té dret a votar en el plebiscit.

Tot i que el Consell Legislatiu d'Abyei va tornar a reclamar un pacte el dia de Nadal, les coses estan tan complicades que l'enviat dels Estats Units al Sudan, Scott Gration, ha reconegut que el plebiscit d'Abyei no es podrà celebrar a temps. Els nord-americans, recull Foreign Policy, temen que la violència esclati a Abyei si el nord i el sud no pacten una solució aviat. Si l'esclat violent s'arribés a produir, la celebració del referèndum d'independència a tot el Sudan del Sud estaria en perill.

Més informació: