Notícia

A favor o en contra de ser l'estat 51? El resultat de Puerto Rico obre la porta a interpretacions divergents

L'annexió als EUA és l'opció individual més votada, amb al 45% de les paperetes vàlides, però els vots favorables a una sobirania vinculada a la Unió, dividits en dues opcions diferents, voregen el 50% · L'actual governador, que volia l'ingrés als EUA, és derrotat · El nou governador, García Padilla, vol cercar "la màxima autonomia" en el marc de la lliure associació i demanarà a Obama un nou referèndum vinculant sobre l'estatus

En una consulta no vinculant, la ciutadania porto-riquenya va votar ahir a favor de convertir l'illa caribenya en l'estat número 51 dels Estats Units d'Amèrica. O no: potser va decidir el contrari. I és que els complexos resultats que emergeixen de la votació deixen oberta la porta a múltiples interpretacions, cap de les quals sembla totalment concloent. Davant la poca claredat del procés, és probable que l'statu quo s'imposi i que el nou governador plantegi tota la qüestió de nou davant Washington.

Els ciutadans estaven cridats a les urnes per respondre dues preguntes. A la primera, se'ls demanava si volien mantenir l'actual situació, com a estat lliure associat als EUA. Amb prop del 95% dels vots escrutats, el 54% dels votants van respondre "no", mentre que el "sí" es va emportar el 46% dels vots, segons les dades fetes públiques per El Nuevo Día.

La segona pregunta feia referència a quina era la relació preferida per a l'illa amb els Estats Units. I aquí és on els resultats obren la porta a les interpretacions múltiples. Hi havia tres possibilitats de resposta, que al final i de facto, han acabat esdevenint quatre. Els ciutadans podien triar entre esdevenir un nou estat dels EUA, assolir la plena independència o pactar un nou estatus de lliure associació, anomenat "estat lliure associat sobirà". Però durant la campanya, el Partit Popular Democràtic (PPD), contrari a l'annexió als EUA, va demanar als porto-riquenys que votessin en blanc, perquè, segons ells, les altres tres opcions transferien al Congrés dels EUA el poder per definir l'estatus de l'illa. El PPD considera, per contra, que aquest poder només l'han de tenir les institucions illenques. De manera que, al final, les opcions a triar van esdevenir quatre.

Els annexionistes no aconsegueixen la majoria absoluta

D'entre les persones que van votar una de les tres opcions concretes (és a dir, sense considerar els vots en blanc), el 61,2% van defensar que l'illa ingressi com a estat 51 als EUA. El 33,3% van votar a favor de l'estat associat sobirà, i el 5,5% van demanar la independència total. Aquesta interpretació posaria sobre la taula la voluntat dels porto-riquenys d'ingressar a la federació nord-americana.

Però les dades canvien substancialment si, com sembla necessari en aquest cas, es té en compte el vot en blanc: més de 460.000 persones d'entre el 1.700.000 de votants. Si els càlculs percentuals es fan així, l'annexió als EUA com a estat 51 només obté el suport del 45,1% de les paperetes. El vot en blanc puja al 26,4%, mentre que l'opció de la lliure associació arriba al 24,5% i la independentista, al 4,1%. D'aquesta manera, els contraris a l'annexió emergeixen com a primera força: 55% de les paperetes, pel 45% a favor.

Derrota de l'impulsor de la consulta, el governador Fortuño

La decisió de convocar els porto-riquenys a votar sobre l'estatus de l'illa l'havia pres el governador Luis Fortuño, que va presentar la seva proposa l'any passat. La seva formació, el Partit Nou Progressista (PNP, proper als republicans), defensava l'opció d'ingressar als Estats Units com a membre de ple dret. Per contra, el PPD (principal força de l'oposició, propera als demòcrates) volia mantenir l'estatus de lliure associació. El Partit Independentista Porto-riqueny (PIP) defensava la plena independència.

Al mateix temps que la votació sobre l'estatus, també se celebraven els comicis per escollir el nou governador de Puerto Rico. I Fortuño els ha perdut, en quedar-se només amb el 47% dels vots, i haurà de deixar el seu càrrec a Alejandro García Padilla, el candidat del PPD, que ha sumat el 47,8% de les paperetes. L'independentista Juan Dalmau ha quedat tercer, molt lluny dels altres dos candidats, amb el 2,5% dels vots.

Durant la campanya electoral, García Padilla va insistir que no es plantejava treballar per a l'ingrés de Puerto Rico com a membre número 51 de la Unió. Com a alternativa, el governador electe va prometre aprofundir en l'actual estatus de lliure associació, cercant "el màxim d'autonomia compatible amb els principis d'unió permanent amb els Estats Units i la ciutadania americana dels porto-riquenys". Segons el PPD, el procés impulsat per Fortuño no ha estat "ni just ni transparent". García Padilla ha promès que l'any vinent es reunirà amb el president Barack Obama per convocar un nou referèndum que Washington "pugui oferir" i el resultat del qual sigui, ara sí, vinculant.

Més informació: