Notícia

Iniciativa perquè el País Basc "pugi al seu vagó" del tren del dret a decidir

Es presenta dissabte Gure Esku Dago, moviment pretén unir "complicitats" per a l'exercici del dret a l'autodeterminació ·La xarxa s'estructurarà per àmbits geogràfics i per sectors · Els impulsors criden la ciutadania basca a "no deixar passar" el tren del referèndum

Amb el nom de Gure Esku Dago (Està a les nostres mans) i amb una metàfora ferroviària que té ecos de la marinera del president català Artur Mas, acaba d'aparèixer una iniciativa popular per a impulsar el dret a decidir i el seu consegüent exercici. És una iniciativa de Nazioen Mundua, un moviment a favor de l'autodeterminació nascut ara fa pocs anys i que compta ja amb moltes adhesions, encapçalades per una dotzena d'intel·lectuals. La iniciativa s'està donant a conèixer aquests dies -també a Catalunya, per on ha passat una delegació del moviment-, però és aquest dissabte 8 a Irún que tindrà lloc l'acte públic oficial de llançament.

Els promotors de la iniciativa, segons que van explicar ara fa uns dies a Bilbao, és mobilitzar la societat civil a partir dels principis que el País Basc és una nació, té el dret a decidir i la ciutadania n'és la protagonista. La iniciativa, han remarcat el portaveus de Gue esku dago, Ander Arrese i Anjel Oiarbide, no comença de zero "perquè el dret a decidir està present, des de fa anys, en l'agenda dels experts i de les institucions". Tanmateix, es tracta d'una dinàmica innovadora per la seva extensió i per l'impuls ciutadà que li dóna vida. És una proposta que s'articularà en forma de xarxa, tot cercant "complicitats" i mitjans per tal que sigui màximament "eficaç".

A la presentació d'aquest dissabte, els dinamitzadors de Gure Esku Dago presentaran el projecte acompanyats per la interpretació d'un cançó composada expressament per a l'ocasió (l'autor de la lletra és Kirmen Uribe i els intèrprets Kepa Junkera i Eñaut Elorrieta). Els promotors preparen un discurs que girarà al voltant de la idea que la iniciativa respon a la necessitat, a l'oportunitat i a la legitimitat de portar a terme el dret a decidir, tenint en compte que la participació de la gent s'ha de fer des de la perspectiva del "respecte i de la unió, amb una actitud positiva, en sintonia amb la diversitat i la pluralitat dels principis bàsics".

Un dels objectius dels promotors de la iniciativa és cercar complicitats, un terreny de joc propici per tal que el dret a decidir es materialitzi. De manera que cadascú pugui optar per al projecte polític que desitgi, sense condicions. Ara per ara, cal activar el "múscul social", tot estructurant la xarxa en dos nivells: per àmbits geogràfics i per sectors. Una forma organitzativa que, en aquest punt, recorda la de l'Assemblea Nacional Catalana.

Segons la jurista Zelai Nikolas, la iniciativa, que no pot quedar-se en el pla testimonial, és també oportuna davant del fet que durant el 2014 el tren del dret a decidir que està recorrent Europa s'aturarà a Escòcia i a Catalunya, mitjançant unes consultes o referèndum. Potser s'hi afegiran Grenlàndia, Còrsega i Flandes. Nikolas diu que "cadascú seguint el seu ritme". El País Basc potser no ha trobat encara el seu, però ha de saber que el tren hi és i convé "no deixar-lo passar. Les portes per a pujar al vagó portes ja són obertes".