Breu

Macedònia esdevé oficialment “República de Macedònia del Nord” i tanca més de 25 anys de disputa amb Grècia

El canvi desbloca l’accés del país balcànic a l’OTAN

La portada del web governamental, amb la nova denominació.
La portada del web governamental, amb la nova denominació. Autor/a: Vlada.mk screenshot
El govern de la fins ara República de Macedònia ha anunciat que, a partir del 12 de febrer, el país s’anomena oficialment “República de Macedònia del Nord”, denominació que queda recollida a la Constitució. El canvi és el producte de l’acord entre aquest país i Grècia per resoldre la disputa sobre el nom “Macedònia”, que s’arrossegava des de feia més de 25 anys.

La nova denominació és en ús des d’aquesta setmana al lloc web del govern nord-macedoni. Les autoritats també han començat a substituir els rètols en alguns edificis, i han anunciat que faran el mateix a les carreteres.

Grècia afirmava que el nom anterior, “República de Macedònia”, implicava reclamacions territorials del país sobre la regió septentrional grega també anomenada “Macedònia”. La posició inicial d’Atenes era forçar el seu veí del nord a deixar d’usar el topònim “Macedònia”, cosa que el govern macedoni no va acceptar mai. La solució de compromís adoptada el 2018 va ser afegir una especificació geogràfica (“del Nord”) al nom.

Com a efecte del pacte, Grècia ha desblocat la candidatura del país a entrar a l’OTAN. Els membres de l’Aliança Atlàntica acaben de signar la carta d’accés de Macedònia del Nord, que n’esdevindrà membre de ple dret previsiblement abans que acabi el 2019 o el 2020 a tot estirar.

Rússia ha acusat l’OTAN de voler desestabilitzar els Balcans amb la seva política expansionista cap a la regió —el 2017 es va completar l’accés de Montenegro a l’Aliança Atlàntica, al qual Moscou també es va oposar.