Breu

S’agreuja la crisi del Partit Quebequès, que queda com a quarta força política a l’Assemblea Nacional

La diputada Catherine Fournier abandona l’històric partit sobiranista en mig d’un procés de debat profund

Catherine Fournier, en un acte de campanya del PQ.
Catherine Fournier, en un acte de campanya del PQ. Autor/a: Catherine Fournier\'s Twitter account
La crisi del Partit Quebequès després de la seva desfeta a les eleccions d’octubre de 2018 s’ha agreujat aquesta setmana amb l’anunci de la diputada Catherine Fournier d’abandonar la disciplina de la formació. Fournier —que mantindrà l’escó com a diputada independent “sobiranista”— deixa el PQ com a quarta força de l’Assemblea Nacional del Quebec, amb nou escons, per darrere de Quebec Solidari, que amb deu esdevé primera força independentista.

Fournier fa una anàlisi dura del present i el futur de la històrica formació sobiranista: “La marca del PQ està acabada”, diu. És un partit que “els quebequesos ja no s’escolten”, afirma, un partit “blocat” i “refractari al canvi”.

A més, Fournier es queixa d’haver rebut crítiques des del partit referint-se a la seva “immaduresa” —a 26 anys d’edat, és la dona més jove a haver estat elegida diputada de l’Assemblea— i suggereix un determinat masclisme en els atacs: “No crec que m’haguessin fet aquests comentaris si fos més gran, i potser tampoc si fos un home. És com si una dona de 26 anys no fos capaç de prendre una gran decisió”.

El partit, en un comunicat, retreu a Fournier que digui que vol cercar una unitat transversal del sobiranisme més enllà dels partits i que, al mateix temps, trenqui amb el PQ tot just cinc mesos després de ser-ne candidata. El text afirma que el PQ està a punt d’iniciar “un procés profund i lúcid” de canvi, amb l’objectiu que, al final de 2019, es pugui “presentar un nou Partit Quebequès a la població i resituar la independència al cor de la nostra acció política”. Per fer-ho, el PQ s’encamina cap a la celebració del seu segon Congrés extraordinari de tots els seus 51 anys d’història.

La dimissió de Fournier ha provocat reaccions múltiples al si d’un PQ que, fins fa pocs dies, la veia com un dels seus valors joves en alça i una esperança de futur. El diputat Sylvain Gaudreault ha dit que s’ha sentit “traït” per la seva excol·lega, però també ha admès que el moviment sobiranista ara mateix “sembla una banda de pallassos”.