Breu

En perill les emissions en tàtar, baixkir i txetxè de Radio Free Europe / Radio Liberty

Una proposta de retallada de finançament presentada per l’administració Trump preveu el tancament dels serveis

 Captura de pantalla de Radio Azatliq.
Captura de pantalla de Radio Azatliq.
Dos canals de Radio Free Europe (RFE/RL) que emeten en rus, tàtar, baixkir i txetxè desapareixeran d’aquí a setembre de 2020 com a molt tard si el Congrés dels EUA aprova una proposta de retallades presentada per l’administració del president Donald Trump. No es preveu pas el tancament d’un altre servei que emet únicament en rus, Radio Svoboda.

La proposta vol reduir d’un 22% el pressupost de les emissions internacionals de diversos serveis finançats amb diners públics nord-americans. Entre aquests hi ha dues marques de RFE/RL: Radio Azatliq/Idel-Realii (que emet en tàtar, baixkir i rus) i Kavzak.Realii/Marxo Radio (en txetxè i rus). La retallada també comportarà el tancament dels serveis en georgià, macedoni i montenegrí d’aquesta emissora.

Els serveis en tàtar, baixkir i txetxè són pràcticament els únics mitjans de comunicació professionals que informen regularment de manera crítica sobre la política lingüística del govern rus, apunten a Nationalia fonts coneixedores de les emissions. Les mateixes fonts afegeixen que es tracta de llocs de treball qualificats per a parlants d’aquestes llengües.

Mots clau: baixkir, llengua, Rússia, tàtar, txetxè