Breu

Milers de persones es manifesten a favor de la independència de Gal·les

L’independentisme considera que la sortida del Regne Unit de la UE dóna ales a la reivindicació

La manifestació de Caernafon.
La manifestació de Caernafon. Autor/a: Yes Cymru Caernafon
Milers de persones s’han manifestat dissabte 27 a Caernafon en una de les marxes més concorregudes de la història a favor de la independència de Gal·les. La protesta coincideix amb el primer cap de setmana de Boris Johnson com a primer ministre del Regne Unit.

La manifestació en segueix altres que han estat tenint lloc al llarg d’aquest 2019, impulsades per la plataforma All Under One Banner Cymru, que pren el nom d’un grup similar d’Escòcia.

Tradicionalment, el suport a la independència havia estat baix a Gal·les: al voltant del 10%. D’ençà dels referèndums d’Escòcia i del Brexit, s’ha incrementat i voreja el 20%, tot i que el rebuig continua sent molt dominant, per sobre del 60%.

Les enquestes també mostren que més de la meitat de la població considera que Gal·les hauria de tenir més autogovern.

Els partidaris de la independència consideren que una sortida no pactada del Regne Unit de la UE incrementaria el suport a la secessió.

Johnson ha anunciat que el Regne Unit marxarà de la UE el 31 d’octubre, hi hagi acord amb Brussel·les sobre com fer-ho o no. La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha demanat a Johnson de negociar un segon referèndum d’independència a Escòcia.