Breu

Diverses organitzacions de la societat civil preparen una marxa per la independència de Gal·les el maig

Els grups AUOB d’Escòcia i Gal·les “organitzen un moviment de pinça” per la sobirania

El cartell de convocatòria de la manifestació.
El cartell de convocatòria de la manifestació. Autor/a: AUOB Cymru
Enmig de la incertesa al voltant del Brexit, diverses organitzacions de la societat civil gal·lesa al voltant d’AUOB Cymru estan convocant la ciutadania a manifestar-se a favor de la independència l’11 de maig a Cardiff. AUOB Cymru, o el que és el mateix, All Under One Banner, va mantenir la seva primera trobada el 16 de febrer per decidir sobre la convocatòria, que compta amb el suport de les entitats AWokEN, YesCymru, Cymdeithas yr Iaith, Welsh Football Fans for Independence, Labour for an Independent Wales, Yes is More i Undod, segons es llegeix a la pàgina de Facebook d’AUOB Cymru.

AUOB Cymru s’inspira en l’entitat escocesa d’idèntica sigla, que l’octubre de 2018 va organitzar una marxa de milers de persones pels carrers d’Edinburg demanant un segon referèndum d’independència.

Les dues organitzacions estan considerant de coordinar estratègies en el seu objectiu comú d’aconseguir la independència. “Creiem que és un canvi important”, ha dit el portaveu d’AUOB Scotland Neil Mackay, “que molestarà molt a l’establishment britànic. Estem organitzant un moviment de pinça amb els nostres amics de Gal·les, que són entusiastes i estan compromesos amb la seva causa”.

Segons una enquesta de desembre de 2018, el 17% votaria a favor de la independència de Gal·les i el 67% ho faria en contra si se celebrés un referèndum ara. Just després del referèndum del Brexit el 2016, un altre estudi d’opinió va concloure que el suport a la independència pujaria al 28% si es garantís la continuïtat de Gal·les a la UE.

El partit independentista Plaid Cymru va aconseguir el 20% dels vots a les eleccions de 2016 a l’Assemblea Nacional de Gal·les.