Breu

El pres polític uigur Ilham Tohti, guardonat amb el Premi Sàkharov 2019

El Parlament Europeu reclama a la Xina la llibertat de l’acadèmic, demana “respecte pels drets de les minories” i denuncia la detenció de més d’un milió d’uigurs en camps d’internament

Ilham Tohti.
Ilham Tohti. Autor/a: European Parliament
El Parlament Europeu ha atorgat el Premi Sàkharov 2019 a Ilham Tohti, un economista i escriptor uigur pres a la Xina des de 2014, condemnat a cadena perpètua per “separatisme”. “Atorgant aquest premi, instem fermament el govern xinès a alliberar Tohti i demanem respecte pels drets de les minories a la Xina”, ha dit el president del Parlament, David Sassoli.

La cambra europea ha recordat que Tohti “és un partidari del diàleg i defensor de la implementació de les lleis d’autonomia regional a la Xina”. Malgrat la seva sentència, “ha continuat sent una veu de moderació i reconciliació”.

El web del Premi Sàkharov recorda que, des de 2017, “més d’un milió d’uigurs innocents han estat detinguts arbitràriament en una xarxa de camps d’internament, on han estat forçats a renunciar a la seva identitat ètnica i a les seves creences religioses, i a jurar lleialtat al govern xinès”.

El poble uigur, com el tibetà o el mongol, pateix des de fa dècades la persecució de les autoritats xineses. En el cas dels uigurs, Pequín ha aprofitat la lluita contra el terrorisme d’arrel islamista per implementar mesures excepcionals al Turquestan Oriental (o Xinjiang, el seu nom oficial), el territori on viuen la majoria dels uigurs, de fe musulmana.

Els darrers anys, la situació s’ha agreujat notablement amb l’extensió massiva de la política d’internament en camps, dels quals les autoritats xineses ofereixen pocs detalls. El 2018, Gay McDougall, relatora del Comitè per a l’Eliminació de la Discriminació Racial de l’ONU, va assegurar que tenia “informes creïbles” que un milió de persones estaven detingudes en “els anomenats centres contraextremistes” i que uns altres dos milions es trobaven en “camps de reeducació” per al seu “adoctrinament polític i cultural”.

A banda d’això, les organitzacions uigurs a la diàspora denuncien detencions arbitràries, desaparicions, assetjament i, en definitiva, una repressió generalitzada contra el poble uigur. Igualment, i com Tohti, asseguren que la teòrica autonomia de què gaudeix el Turquestan Oriental dins de la Xina no és sinó una farsa, amb tot el control polític, econòmic i militar del territori en mans del Partit Comunista de la Xina.

Mots clau: Ilham Tohti, Parlament Europeu, Partit Comunista de la Xina, poble uigur, Premi Sàkharov, repressió, Turquestan Oriental, Xina