Breu

Nou pas cap a la fi de l’autonomia de Hong Kong, que es queda sense oposició al Parlament fins a la fi de la legislatura

La Xina avala que els diputats sobiranistes puguin ser forçats a abandonar els escons · En senyal de protesta, tota l’oposició pandemocràtica ha dimitit

Els quatre legisladors destituïts.
Els quatre legisladors destituïts. Autor/a: Screenshot from RTHK VNEWS TV.
Hong Kong, al dictat de les autoritats xineses, continua avançant cap a la fi de la seva autonomia política. El Comitè Permanent del Parlament de la Xina ha aprovat una resolució que permet llevar l’escó a qualsevol diputat del Consell Legislatiu de Hong Kong que promogui la independència de la ciutat o que refusi d’admetre-hi l’exercici de la sobirania xinesa.

El govern de Hong Kong, en mans del partit proxinès, ha destituït immediatament quatre legisladors de la coalició pandemocràtica: el líder del Partit Cívic Alvin Yeung, més els diputats Dennis Kwok, Kwok Ka-ki i Kenneth Leung.

En senyal de protesta, tota la bancada prodemocràtica —que no necessàriament és sobiranista: la major part dels seus components són autonomistes— ha dimitit, de forma que al Consell Legislatiu de Hong Kong només quedaran ara partidaris del govern proxinès.

El president del Partit Democràtic, Wu Chi-wai, ha dit que la mesura de Pequín certifica la fi del principi “Un país, dos sistemes”, pel qual Hong Kong i Macau gaudien d’un cert marge d’autogovern. “Tot el poder quedarà centralitzat en la cap executiva” de Hong Kong, Carrie Lam, “una titella del govern central”, ha afegit Wu.

Carrie Lam ha descartat convocar eleccions parcials per a substituir aquests legisladors, amb l’argument que de totes maneres s’han de fer eleccions el 2021.

La mesura aprovada per Pequín és una més d’un seguit de decisions que estan erosionant l’autonomia de Hong Kong. La més recent ha estat l’aprovació de la Llei de Seguretat Nacional el juny de 2020, que permet perseguir la dissidència política i les activitats que les autoritats centrals considerin contràries a la sobirania nacional xinesa.