Breu

El Plaid Cymru promet un referèndum d’independència d’aquí a 2026 si té prou suport a l’Assemblea de Gal·les

El Partit Laborista, que no és partidari de la votació, és favorit a la victòria a les eleccions de maig de 2021

L'article d'Adam Price al 'Sunday Times'
L'article d'Adam Price al 'Sunday Times'
El líder del Plaid Cymru, Adam Price, ha promès un referèndum d’independència si el seu partit “compta amb una majoria” a l’Assemblea Nacional de Gal·les després de les eleccions de maig de 2021.

En un article al Sunday Times, Price ha explicat que el sistema autonòmic actual no pot ser considerat un punt d’arribada perquè, diu, Westminster “sempre imperarà” en última instància. El líder independentista ha alertat que Gal·les “corre un perill real” de quedar-se dins “del que quedi del Regne Unit” si Escòcia i Irlanda del Nord se’n separen.

El Plaid Cymru ha tingut al llarg de 2020, segons les enquestes, una intenció de vot d’entre el 18% i el 26%. Els sondejos preveuen una nova victòria del Partit Laborista, que no és partidari de convocar un referèndum.

Tampoc és partidari del referèndum el Partit Conservador, que governa al Regne Unit.

Al voltant del 25% de l’electorat gal·lès està a favor de la independència, i entre el 50% i el 55% hi és contrari, segons diverses enquestes. Entre el 20% i el 25% són indecisos.

El suport a la independència, que tradicionalment se situava entre el 10% i el 15%, ha crescut des del referèndum del Brexit.

Mots clau: Adam Price, Gal·les, Partit Laborista, Plaid Cymru, referèndum dindependència, Regne Unit