Breu

La iniciativa ciutadana per a protegir les llengües minoritzades rep el suport del Parlament Europeu

La Comissió ha de decidir ara si vol impulsar instruments legals per a donar-hi compliment

Presentació de les propostes legislatives de Minority Safepack al Parlament Europeu, 2019.
Presentació de les propostes legislatives de Minority Safepack al Parlament Europeu, 2019. Autor/a: FUEN
El Parlament Europeu ha aprovat una resolució de suport a la iniciativa ciutadana europea (ICE) Minority Safepack, que busca protegir les llengües minoritzades de la UE, i ha demanat a la Comissió que proposi “instruments legals” per a preservar la diversitat lingüística.

La iniciativa va aconseguir entre 2017 i 2018 més d’1,1 milions de signatures de ciutadans europeus i va superar el llindar en 11 estats (el mínim exigit era de set). Al final d’aquell any, l’entitat promotora de la ICE (la Unió Federal de Nacionalitats Europees, FUEN) va decidir desar-la al calaix fins a la legislatura actual perquè no confiava que la Comissió de llavors volgués prendre cap mesura favorable a les llengües minoritzades.

El marge ampli d’aprovació de la resolució (ha rebut 524 vots a favor, 67 en contra i 103 abstencions) “és una gran victòria”, ha dit Loránt Vincze, president de la FUEN i eurodiputat de la UDMR, partit de la minoria hongaresa de Transsilvània.

La resolució, però, no obliga a la Comissió a prendre cap mesura. En tot cas, la Comissió ha d’anunciar la seva posició sobre la iniciativa ciutadana abans del 15 de gener de 2021, d’acord amb el procediment de la ICE.

Minority Safepack cerca que la UE es doti d’una base legal per a promoure les llengües minoritzades en àmbits com els serveis públics, els mitjans de comunicació, les polítiques estatals i subestatals, l’educació i la cultura.