Breu

Una mobilització al Balutxistan cerca que l’ONU s’impliqui contra les desaparicions i els assassinats extrajudicials

Milers de persones protesten continuadament des de fa sis setmanes contra les violacions de drets humans comeses pel Pakistan

Un moment de la protesta del BYC.
Un moment de la protesta del BYC. Autor/a: Baloch Yekjehti Committee @ X
Des de fa sis setmanes, milers de balutxis es mobilitzen contra les desaparicions forçoses i els assassinats extrajudicials comesos des de fa dècades per les forces pakistaneses. El moviment de protesta, organitzat sota el paraigua del Baloch Yekjehti Committee (BYC), s’ha instal·lat a la capital del Pakistan, Islamabad, on ara diu que cercarà la implicació de les Nacions Unides.

El moviment de reivindicació balutxi reclama des de mitjan segle XX l’autogovern del Balutxistan i el respecte als seus drets humans, econòmics, culturals i lingüístics. La resposta de les autoritats pakistaneses ha estat sovint la repressió contra els moviments balutxis, fossin armats o no, i es compten per milers les persones desaparegudes o assassinades extrajudicialment.

El moviment actual de protesta del BYC va agafar embranzida el novembre de 2023, després que un home, Balaach Mola Baksh, va ser detingut en una operació antiterrorista i va acabar mort. El Departament Antiterrotista (Counter Terrorist Departament, CTD) diu que la mort es va produir en un enfrontament amb altres homes armats, però la família afirma que l’escena del xoc estava preparada per tenir una excusa per matar-lo.

La família va començar una protesta a la qual es van afegir més persones i que va arribar a la capital del Balutxistan, Quetta, al principi de desembre. Des d’allà, centenars de persones la van traslladar a la capital del Pakistan, Islamabad, a més de 1.000 quilòmetres de distància. Allà han estat

Una de les dirigents del BYC, Mahrang Baloch, ha anunciat aquest principi de gener que els manifestants organitzaran un campament davant de les oficines de les Nacions Unides a Islamabad, “per cercar ajuda de la comunitat internacional”. No és el primer cop que el moviment balutxi ho intenta.

Mahrang Baloch és una activista balutxi que, el 2009, a 16 anys, va denunciar la desaparició forçosa del seu pare, Abdul Gaffar Langove, qui va ser trobat mort amb signes de tortura un any i mig després.