Breu

París apressa els partits de Còrsega perquè arribin a un acord sobre l’autonomia

La dreta antiautonomista rebutja la voluntat de la majoria de l’Assemblea corsa de dotar l’illa de capacitat legislativa

L'Assemblea de Còrsega.
L'Assemblea de Còrsega. Autor/a: Cullettività di Corsica
El ministre de l’Interior francès, Gérald Darmarin, ha traslladat als partits corsos la necessitat de començar a redactar una proposta d’Estatut d’Autonomia abans que acabi aquest febrer, amb la intenció que pugui ser votada pel Parlament francès durant el primer semestre de 2024. Però les forces de l’Assemblea de Còrsega mantenen diferències considerables, especialment sobre si Còrsega ha de tenir capacitat legislativa o no.

Les forces autonomistes i independentistes de l’illa, incloent-hi el partit del govern, Femu a Corsica, defensen que el futur Estatut d’Autonomia reconegui el dret de l’Assemblea de Còrsega a aprovar les seves pròpies lleis. Recorden que, el juliol de 2023, l’autonomia legislativa va rebre el 75% del suport dels diputats de l’Assemblea de Còrsega a la votació de l’informe Autonomia, presentat pel govern de Còrsega.

Però la dreta antiautonomista, representada per la coalició Un soffiu novu, rebutja aquesta noció. Els antiautonomistes recorden que l’Estatut haurà de ser aprovat per l’Assemblea Nacional i pel Senat i que, en aquesta darrera cambra, els seus grups aliats (Els Republicans i Unió Centrista) hi tenen majoria.

El govern francès vol inscriure l’autonomia de Còrsega a la Constitució francesa. Per fer-ho, i a banda del vot de l’Assemblea Nacional i del Senat per separat abans de l’estiu, caldrà una altra votació de les dues cambres reunides (el que a França s’anomena Congrés) durant la tardor, en què es requerirà una majoria de tres cinquenes parts.