Breu

Un “moderador de treball” per desfer el blocatge en el procés d’independència de Bougainville

Cinc anys després del referèndum, el Parlament encara no ha votat sobre la decisió final

Els governs de Papua Nova Guinea i Bougainville han acordat nomenar un “moderador de treball” que ajudi les dues parts a posar-se d’acord en els continguts d’una votació crucial al Parlament de Papua Nova Guinea sobre els resultats del referèndum d’independència de Bougainville de 2019.

El 98% dels participants en el referèndum van votar a favor de la independència de Bougainville, un grup d’illes del Pacífic amb una població d’unes 300.000 persones. El referèndum no era vinculant, i la decisió final correspon al Parlament papú. El govern estatal i l’autonòmic volien que la votació se celebrés el 2023, però no s’han posat d’acord en dues qüestions centrals: quina serà la qüestió específica que votaran els diputats i si hi haurà majoria qualificada o no.

El primer ministre de Papua Nova Guinea, James Marape, diu que “simpatitza” amb les aspiracions de Bougainville i ha cridat els diputats a “entendre-les”, però també ha reiterat que la seva obligació és “defensar la sobirania i l’imperi de la llei” de l’estat. En el fons de la qüestió hi ha el temor, entre la classe política papú, que la independència de Bougainville pugui desfermar una allau de peticions d’autonomia o secessió en altres territoris d’aquest país extremadament divers culturalment, lingüística i geogràfica.

Després del referèndum, alguns dirigents papús han proposat que el procés es tanqui amb una oferta per ampliar l’autonomia de Bougainville. El govern de Bougainville es nega a acceptar qualsevol sortida que no sigui la independència i es remet a la claredat del resultat del referèndum. Les autoritats de Bougainville suggereixen que es faci una tasca de sensibilització entre els diputats papús sobre la qüestió de la independència.