Breu

El Parlament de Papua Nova Guinea votarà el 2023 sobre el resultat del referèndum d’independència de Bougainville

La votació de la cambra és un requisit en el procés de secessió del territori autònom del país oceànic

Marape (esquerra) i Toroama (dreta) durant la presentació de l'acord.
Marape (esquerra) i Toroama (dreta) durant la presentació de l'acord. Autor/a: Autonomous Bougainville Government
El Parlament de Papua Nova Guinea votarà el 2023 sobre el resultat del referèndum d’independència de Bougainville, que el 2019 va registrar un 98% de vots a favor de la secessió. La votació del Parlament papú és un requisit del procés que hauria de conduir a la independència de Bougainville.

L’acord, amb el nom de Pacte Era Kone, ha estat signat pels primers ministres de Papua Nova Guinea, James Marape, i Bougainville, Ishmael Toroama. El pacte dóna continuïtat a un d’anterior signat el 2021 en què ambdós governs van acordar de determinar l’estatus final de Bougainville entre 2025 i 2027.

“El Pacte Era Kone estableix un calendari per a implementar els resultats del referèndum”, ha dit Toroama després de la signatura.
 
El govern de Bougainville també ha començat els treballs per a la redacció de la Constitució del seu futur estat independent.

El referèndum de 2019 no era vinculant, però el govern de Bougainville ha insistit des del dia en què es van conèixer els resultats que un 98% de vots a favor de la secessió fan políticament inviable que el territori continuï dins de Papua Nova Guinea.

Bougainville és, des de 2005, una regió autònoma de Papua Nova Guinea. L’establiment d’aquest govern autònom i la celebració posterior del referèndum d’independència van ser dos dels acords signats pel govern papú i els representants de Bougainville el 2001, per a posar punt final a una guerra de deu anys de durada.

En aquells acords es va establir que la darrera paraula sobre la concessió de la independència de Bougainville la tindria el Parlament de Papua Nova Guinea, fos quin fos el resultat del referèndum.