Notícia

Transnístria respon a l'acord UE-Moldàvia proposant d'adoptar les lleis russes com a pròpies

El president diu que la "idea nacional" de Transnístria és tenir un estat propi i unir-se a Rússia · El territori va proclamar-se independent de Moldàvia el 1990 · Cap estat de l'ONU n'ha reconegut la sobirania

La bretxa entre Moldàvia i Transnístria s'eixampla una mica més. El president de Transnístria, Ievgueni Xevtxuk, va proposar ahir al Sòviet Suprem (Parlament) de la república que es modifiqui la Constitució transnistriana per tal d'incorporar-hi la legislació federal russa com a pròpia. No només això, sinó que l'esmena proposada per Xevtxuk diu que les lleis federals russes tindran preeminència sobre les lleis transnistrianes. Serà el Sòviet Suprem qui haurà de decidir si aprova l'esmena o no.

Transnístria es va autoproclamar independent de Moldàvia el 1990, i va enfrontar-s'hi en una guerra el 1992, amb el suport de militars i voluntaris russos. Cap estat membre de l'ONU n'ha reconegut la sobirania, ni tan sols Rússia, que però hi manté presència militar i relacions privilegiades amb les institucions de Transnístria.

Russos i ucraïnesos formen el 59% de la població de Transnístria, mentre que el 32% restant són moldaus. La llengua russa s'ha imposat com a idioma de les institucions de la república.

La proposta de Xevtxuk arriba només una setmana després que Moldàvia signés amb la Unió Europea un Acord d'Associació, que situa l'exrepública soviètica més a prop de la pertinença a la UE. Moscou s'oposa a l'acostament entre Moldàvia i la Unió.

Xevtxuk: la decisió dóna compliment a la voluntat dels transnistrians

A l'explicació publicada al web presidencial, Xevtxuk reconeix que s'ha decidit a fer aquest pas davant del fet que l'acostament de Moldàvia a la UE canvia la situació sobre el terreny. Diu Xevtxuk que la seva decisió és legítima, donat que al referèndum d'independència de 2006 (organitzat per les autoritats transnistrianes), el 98% dels votants van aprovar separar-se de Moldàvia i cercar la integració amb Rússia. De fet, Xevtxuk considera que la "idea nacional" de Transnístria està "fonamentada" en el fet de disposar d'un estat propi en el marc d'una unió amb la Federació Russa.

Moldàvia, per la seva banda, continua rebutjant la independència de Transnístria, que considera il·legal. Moldàvia ofereix a Transnístria un règim d'autonomia dins d'un Estat moldau unit. El màxim que ha arribat a acceptar Transnístria, per contra, és la constitució d'un estat confederal format per Moldàvia i Transnístria.

(A la fotografia: bandera de Transnístria en un carrer del país. Imatge de Guttorm Flatabø.)

Més informació: