Notícia

Un 'think tank' sobre la independència com a primer pas cap a un referèndum al Quebec a partir de 2018

Pierre Karl Péladeau, nou líder del PQ, impulsarà la creació d'un "institut de recerca sobre la independència" per a donar arguments per a la secessió · Els sondejos prediuen un rebuig molt ampli a la independència si ara es fes un tercer referèndum · Quebec Solidari, reticent amb el nou cap pequista

El diputat i nou líder del Partit Quebequès (PQ), Pierre Karl Péladeau, ha reiterat que durant els propers mesos impulsarà la creació d'un "institut de recerca sobre la independència" que guiï les passes del Quebec cap a la plena sobirania. Péladeau va guanyar les eleccions al lideratge del PQ diumenge dia 15, amb el 57,6% dels vots, i substitueix al càrrec Pauline Marois, que l'abril de 2014 va portar el partit al seu pitjor resultat electoral dels darrers 25 anys.

La idea de crear un think tank sobre la independència, Péladeau l'havia anunciada al febrer. L'objectiu, va dir llavors, era definir un "argumentari important, detallat, poderós" a favor d'una "república quebequesa independent, de llengua francesa i laica".

Per què vol Péladeau un treball així? El nou líder pequista afirma que cal estar ben armat des del punt de vista argumental: "A les properes eleccions", que han de tenir lloc el 2018, "desitjo obtenir el mandat per a realitzar concretament la independència del Quebec", diu Péladeau. Però el PQ no es pot exposar, creu el diputat, a convocar un tercer referèndum d'independència i tornar-lo a perdre, tal com va passar el 1980 i el 1995.

Fa anys que els sondejos d'opinió mostren que el "sí" en un eventual referèndum se situa per sota del 40%, i -el que és pitjor per als independentistes- les franges d'edat més joves tendeixen a ser més unionistes que les més velles. Davant d'aquesta realitat, s'han engegat iniciatives per a rellançar l'opció independentista dins de la societat quebequesa. Una de les principals és OUI Quebec, presentada l'any passat.

Recels a Quebec Solidari

L'altre missatge que Péladeau ha llançat després de la seva elecció és la necessitat que els independentistes s'agrupin al voltant del PQ. Una idea que no ha agradat gens a l'altra força independentista amb representació a l'Assemblea Nacional quebequesa, Quebec Solidari (QS). El partit anticapitalista acusa Péladeau de tenir un estil massa personalista, considera que el PQ s'ha dretanitzat amb aquesta elecció, i alerta els sobiranistes de "no posar totes les seves esperances en un salvador per a realitzar la independència nacional".

(Imatge: Pierre Karl Péladeau / fotografia: Samounet.)