Notícia

El Vènet dóna la majoria absoluta a Zaia, que insisteix a fer les consultes sobre l'autonomia i la independència

Els referèndums consultius depenen de la decisió del Tribunal Constitucional · Zaia reclama celebrar-los "immediatament" · El programa del candidat de la Lliga Nord posa l'accent en l'autonomia, i no pas en la secessió · L'independentisme explícit supera el 5% dels vots i assoleix el millor resultat de la seva història

Luca Zaia (Lliga Vèneta-Lliga Nord) va guanyar abans-d'ahir la majoria absoluta a les eleccions presidencials i legislatives del Vènet. El candidat lliguista i actual president del Vènet va obtenir el 50,1% dels vots en l'elecció presidencial, mentre que a la legislativa les candidatures que li donaven suport van sumar el 52,2% dels sufragis, i tindran 28 dels 49 escons del Consell Regional. D'aquests 28, 13 seran per a la Llista Zaia, 10 per a la Lliga Nord, 3 per a Forza Italia, 1 per a Independenza Noi Veneto i 1 per a Fratelli d'Italia.

Tan bon punt va ser reelegit, Zaia va avisar que el govern italià s'haurà d'asseure amb ell "per a parlar d'autonomia". I va insistir en la promesa continguda al seu programa electoral: "Volem que es facin d'immediat el referèndum per la independència i l'autonomia", va dir. Es tracta de dues consultes diferents, aprovades pel Consell Regional el 2014 i suspeses cautelarment pel Tribunal Constitucional, que encara no ha decidit sobre la seva legalitat.

El programa de Zaia no incorpora cap mena de compromís envers la independència més enllà de fer el referèndum consultiu. El president reelegit ha posat l'accent en la necessitat d'evitar que la reforma constitucional italiana -actualment en curs- tregui competències al Vènet. I, en tot cas, l'aposta més repetida per Zaia els darrers anys és que el Vènet disposi d'una autonomia ampliada dins d'Itàlia, sigui convertint-lo en la sisena regió amb autonomia especial o no.

Els partits explícitament independentistes superen el 5%

Deixant de banda la Lliga Nord -que navega entre el federalisme i un independentisme amb data no fixada-, els partits explícitament independentistes que es presentaven a les eleccions del Vènet han assolit la fita històrica de superar el 5% dels vots. És el primer cop que aquest sector obté un resultat així.

I malgrat tot, la divisió en tres llistes li suposa que tan sols obtindrà un conseller regional dels 49 que s'elegien. Serà Ilaria Padoan, escollida a la llista Independenza Noi Veneto, una coalició de diversos partits independentistes que donen suport a Zaia. Independenza Noi Veneto ha aconseguit el 2,7% dels vots, una mica per sobre del 2,5% que ha aconseguit Indipendenza Veneta, que presentava Alessio Morosin com a presidenciable. Finalment, Veneto Stato-Razza Piave ha aconseguit el 0,2% dels vots dins de la llista de centredreta de Flavio Tosi. Indipendenza Veneta i Veneto Stato-Razza Piave es queden fora del Consell Regional.

(Imatge: Luca Zaia / fotografia: Presidència de la República Italiana.)