Notícia

Una llista d'unitat per a sacsejar la política a Bretanya

Els dos principals partits bretons anuncien un acord per a presentar-se plegats a les eleccions de desembre · La coalició aspira a superar el 10% dels vots i passar per primer cop a la segona volta · El líder dels barrets vermells, Christian Troadec, en serà el candidat

Les bases del principal partit polític del nacionalisme bretó, la Unió Democràtica Bretona (UDB), han aprovat una proposta per a confluir amb el partit del líder dels Barrets Vermells, Christian Troadec (imatge), en una sola llista d'unitat per a les eleccions al Consell Regional de Bretanya, aquest desembre. L'objectiu és passar a la segona volta de les eleccions, negociar de tu a tu amb les forces franceses, i demostrar que una coalició bretona pot ser clau en la política del país.

Els militants de l'UDB han aprovat la proposta de confluència amb un 73% de vots favorables. Tant Troadec com el portaveu de l'UDB, Nil Caouissin, van donar per fet l'acord entre els dos partits en declaracions al diari bretó Le Télégramme. Troadec vol afegir altres noms a la seva llista, fora dels dos partits, per tal de crear "una plataforma que agrupi les forces de progrés per la Bretanya".

L'entrada de l'UDB en aquesta coalició suposa un trencament amb la seva línia tradicional de cercar acords preelectorals amb el Partit Socialista (PS) i amb els Verds.

Fonts bretones consultades per Nationalia apunten que les bases de l'UDB estan molt decebudes amb el PS, al qual acusen de no haver fet res per a facilitar la reunificació de Bretanya ni per a aconseguir més autonomia. Tot i que la figura de Troadec desperta recels entre part de la militància de l'UDB, apunten les mateixes fonts, el partit també és conscient que el líder dels Barrets Vermells és l'única figura de l'autonomisme bretó amb una projecció pública forta, fins i tot als mitjans de comunicació estatals. Tanta, que el 2017 té pensat presentar-se com a candidat a la presidència de França.

La barrera del 10%

Les eleccions als consells regionals de França es disputen segons un sistema de doble volta. Si a la primera ningú no aconsegueix la majoria absoluta, les llistes que hagin aconseguit almenys el 10% dels vots passen a la segona. És aquesta barrera que, idealment, voldria superar la coalició autonomista. Si no supera el 10% però queda per sobre del 5%, pot unir-se a una altra candidatura per a la segona ronda.

Si ho aconseguís, la llista bretona entraria amb grup propi al Consell Regional i podria negociar el seu suport amb el guanyador de les eleccions, que podria ser Jean-Yves Le Drian, actual ministre de Defensa francès, que s'està plantejant la possibilitat de tornar a presentar-se com a cap de llista dels socialistes bretons. Les enquestes són negatives per al PS arreu de França, però precisament Bretanya és un dels pocs territoris que pot aspirar a mantenir -i la llista bretona podria ser clau per a aquesta aspiració.

A les eleccions de 2010, l'MBP va aconseguir el 4,3% dels vots en coalició amb el Partit Bretó (PB), que aquest 2015 vol presentar-se de nou amb el partit de Troadec. L'UDB es va presentar amb els Verds (la coalició va fer el 12,2% dels vots). En aquells moments, Troadec era més desconegut que ara, el moviment dels Barrets Vermells ni tan sols existia, i Bretanya encara mantenia l'esperança d'assolir la reunificació a través de la reforma del mapa territorial de França, cosa que finalment no va passar.