Notícia

JxSí i CUP presenten la resolució d'"inici del procés de creació de l’estat català independent"

El text serà aprovat per majoria absoluta al Parlament, previsiblement la setmana vinent · La resolució preveu que el procés no se "supediti a les decisions de les institucions" espanyoles · Rajoy diu que té mecanismes per a aturar la independència

La resolució entrada al registre del Parlament català.
La resolució entrada al registre del Parlament català.
Els grups parlamentaris de Junts pel Sí (JxSí) i de la CUP han registrat aquest dimarts 27 al Parlament la proposta de resolució que ha de marcar "l'inici del procés de creació de l'estat català independent en forma de república". Igualment, el text anuncia "l'obertura d'un procés constituent ciutadà, participatiu, obert, integrador i actiu per tal de preparar les bases de la futura constitució catalana", un procés que "empoderi la ciutadania a tots els nivells".

La proposta ha estat presentada pel procediment d'urgència. El ple que haurà de votar sobre aquesta resolució se celebrarà, previsiblement, la setmana vinent. El text té garantida la seva aprovació, donat que JxSí i la CUP tenen 72 dels 135 escons del Parlament. Previsiblement, C's, PSC i PP (52 escons) hi votaran en contra, i resta el dubte de quin serà el sentit de vot de Catalunya Sí Que Es Pot, que ahir va donar 5 dels seus 11 vots a favor de Carme Forcadell com a presidenta del Parlament.

Ahir mateix, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va dir que "té previstos" mecanismes per a oposar-se a una declaració d'independència per part del Parlament de Catalunya. No va detallar quins són i va afegir que espera que no calgui "prendre cap decisió d'aquestes".

En qualsevol cas, la resolució de JxSí i la CUP no és una declaració d'independència, sinó l'anunci de l'inici del procés per a crear una república per a Catalunya. El text insta el govern català "a adoptar les mesures necessàries per fer efectives aquestes declaracions" i demana a l'executiu que tramiti, "en el termini màxim de trenta dies", les "lleis de procés constituent, de seguretat social i d'hisenda pública".

La resolució que aprovarà el Parlament també afirma que el procés d'independència no estarà "supeditat a les decisions de les institucions de l'Estat espanyol" i anuncia "la voluntat d'inici de negociacions per tal de fer efectiu el mandat democràtic de creació d'una estat català independent en forma de República".

Mots clau: Catalunya, CUP, Junts pel Sí, Parlament de Catalunya, procés dindependència