Notícia

El Parlament de Catalunya inicia el procés d'independència i el declara "no supeditat" a Espanya

Aprovada una resolució amb 72 vots a favor i 63 en contra · El Tribunal Constitucional, declarat "mancat de legitimitat i de competència" · Rajoy: el govern espanyol "no ho permetrà"

El resultat de la votació al Parlament.
El resultat de la votació al Parlament. Autor/a: Parlament de Catalunya / Job Vermeulen.
El Parlament de Catalunya ha aprovat una resolució sobre "l’inici del procés de creació de l’estat català independent en forma de república", malgrat l'oposició del govern espanyol i dels principals partit d'àmbit estatal. Segons els plans de Junts pel Sí, el procés hauria d'estar culminat en el termini de 18 mesos.

La resolució ha estat aprovada amb 72 vots a favor (els de Junts pel Sí i la CUP) i 63 en contra (Ciutadans, PSC, PP i Catalunya Sí Que Es Pot).

El text afirma que Catalunya iniciarà un "procés constituent" que serà "ciutadà, participatiu, obert, integrador i actiu per tal de preparar les bases de la futura constitució catalana" i que "permeti l'apoderament de la ciutadania a tots els nivells".

El document aprovat avui també recull que les passes que es facin en aquest procés "no se supeditaran a les decisions de les institucions de l'Estat espanyol, en particular del Tribunal Constitucional, que [el Parlament] considera mancat de legitimitat i de competència".

El pla de Junts pel Sí és completar el procés en el termini de 18 mesos. La CUP considera que els tempos fins i tot es poden escurçar.

No obstant això, les dues formacions continuen sense posar-se d'acord sobre qui ha d'encapçalar el govern de Catalunya a partir d'ara. Junts pel Sí insisteix que l'actual president, Artur Mas, ha de rebre un nou mandat, mentre que la CUP considera que cal un altre candidat.

Si el desacord persistís el 9 de gener vinent, caldria convocar eleccions anticipades al Parlament de Catalunya. Això faria que el procés d'independència quedés aturat, ni que fos durant alguns mesos.

Rajoy: "El govern espanyol no permetrà que això continuï"

Immediatament després de la històrica declaració, el president espanyol, Mariano Rajoy, ha dit que "el govern espanyol no permetrà que això [el procés d'independència] continuï". La "primera" mesura, diu Rajoy, que prendrà Madrid és presentar un recurs d'inconstitucionalitat.

Però els diputats catalans avui han votat, precisament, que el Constitucional queda deslegitimat i sense competència, de manera que el govern espanyol haurà de posar sobre la taula altres mesures. Rajoy ha anunciat que el seu govern utilitzarà "tots els mitjans que l'Estat de dret ha posat en mans de la democràcia", però no els ha concretat.

Majoria independentista des del 27 de setembre

Les dues forces independentistes (Junts pel Sí i la CUP) disposen de la majoria absoluta al Parlament des de les eleccions del 27 de setembre. Junts pel Sí té 62 escons i la CUP, 10. Són quatre més que el llindar de la majoria absoluta, situat als 68. Les dues forces van aconseguir el 48% dels vots a les eleccions.

El bloc explícitament contrari a la independència, format per C's, PSC i PP, té 52 escons i va obtenir el 39% dels vots el 27 de setembre.

La coalició Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP), que s'oposa al full de ruta de Junts pel Sí i la CUP però que afirma que Catalunya és un subjecte sobirà que ha de decidir el seu futur polític, té els 11 escons restants, amb el 9% dels vots.

Mots clau: Artur Mas, Catalunya, Cs, CSQEP, CUP, Junts pel Sí, Parlament de Catalunya, PP, procés dindependència, PSC