Notícia

Adéu a la consulta sobre la independència del Vènet

El govern vènet torna els diners que els ciutadans havien aportat per a organitzar la votació després que el Constitucional l'hagi declarada il·legal · Creat un intergrup al Consell Regional per a cercar alternatives

Palazzo Balbi, seu del govern vènet.
Palazzo Balbi, seu del govern vènet. Autor/a: Didier Descouens
Malgrat que el president Luca Zaia digui que encara la té en l'agenda, la consulta sobre la independència del Vènet no es farà ni amb permís de l'Estat italià ni sense. No és tan sols que el Tribunal Constitucional hagi anul·lat la llei del referèndum consultiu: el govern vènet ha decidit tornar els diners que 1.363 ciutadans havien posat per a finançar la celebració de la votació.

La celebració d'una consulta havia estat aprovada pel Consell Regional del Vènet el juny de 2014. La pregunta era clara: "Vol que el Vènet esdevingui una república independent i sobirana? Sí o no?". El Tribunal Constitucional italià va suspendre la votació de manera cautelar fins que va emetre la seva sentència definitiva: una regió no pot celebrar un referèndum d'independència i això, a més, és "incompatible amb els principis fonamentals d'unitat i indivisibilitat de la República  [Italiana]".

Fins fa pocs mesos, Zaia (Lliga Vèneta-Lliga Nord) deia que la consulta es faria igualment. Però el 30 d'octubre, el seu govern va decidir deixar-ho córrer. La llei del referèndum preveia que els 14 milions que havia de costar la votació es finançarien amb aportacions populars. Però a octubre de 2015, s'havien recollit tan sols 115.000 euros. El govern de Zaia els ha tornat als aportadors.

La via autonomista i Zaia

Zaia va ser reelegit president del Vènet a les eleccions de juny de 2015. Tant durant la campanya com després, Zaia va insistir que allò fonamental era evitar que el Vènet perdés competències en la reforma constitucional en curs a Itàlia i va reclamar al govern italià que s'assegués amb ell "per a parlar d'autonomia". L'aposta més repetida per Zaia els darrers anys és, de fet, que el Vènet tingui més autonomia però dins de l'Estat italià, ja sigui esdevenint la sisena regió amb autonomia especial o a través d'una altra fórmula.

Com a reacció a la decisió del Tribunal Constitucional, l'única coalició explícitament independentista amb representació al Consell Regional (Indipendenza Noi Veneto, un diputat) ha impulsat la creació d'un intergrup que estudiï vies alternatives per a avançar cap a la creació d'un Estat vènet. Els independentistes diuen que la sentència del Constitucional és "incompatible amb el principi de l'autodeterminació dels pobles" i han anunciat "consultes populars a escala local".

Mots clau: consulta, independència, Indipendenza Noi Veneto, Itàlia, Luca Zaia, Vènet