Notícia

Després de París, la Xina prova de situar el Turquestan Oriental en la "guerra internacional contra el terror"

Pequín reclama suport occidental contra l'independentisme uigur · El Congrés Mundial Uigur refusa el vincle entre l'autodeterminació del Turquestan i el terrorisme, i denuncia que el govern xinès es val de l'amenaça terrorista per a "oprimir" els uigurs

Wang Yi.
Wang Yi. Autor/a: VOA Chinese
El Congrés Mundial Uigur ha denunciat que el govern xinès està esperonant els sentiments antiuigurs a la Xina després dels atemptats de París, reivindicats per l'Estat Islàmic i que han fet prop de 140 morts. El govern xinès ha demanat als governs occidentals que tinguin en compte que el Turquestan Oriental (Xinjiang Uigur, en nomenclatura xinesa oficial) és també un escenari de la "guerra internacional contra el terror" i li donin suport en la lluita contra l'independentisme uigur.

Amb aquestes paraules s'expressava Wang Yi, ministre d'Afers Estrangers xinès, a la trobada del G20 que tenia lloc a Turquia el cap de setmana. Wang es referia principalment al Moviment Islàmic del Turquestan Oriental (MITO), una organització que combat des de la dècada de 1990 per la independència d'un estat islàmic de majoria uigur. El MITO és una organització de la qual se sap poca cosa, i alguns experts apunten que en realitat podria tractar-te de diversos grups no gaire cohesionats entre ells, fins i tot no basats entre la població uigur.

Sigui com sigui, organitzacions uigurs pacífiques com el Congrés Mundial Uigur critiquen que el govern xinès es valgui del MITO per a vincular sistemàticament la reivindicació de l'autodeterminació del Turquestan Oriental amb la violència islamista. El portaveu del Congrés, Dilxat Raxit, considera que Pequín no ha variat la seva estratègia: "La Xina sempre aprofita qualsevol oportunitat per a usar els atacs terroristes internacionals" amb un "objectiu polític: vincular els uigurs amb el terrorisme".

"El govern xinès", continua Raxit, "dispara als uigurs que protesten contra la persecució sota el seu règim, i llavors diu que eren terroristes: una altra forma de polítiques especials dirigides a l'opressió dels uigurs".

Rares fotografies d'una operació antiterrorista

Tot just el dia després dels atemptats de París, el govern xinès va publicar nou fotografies del que mitjans governamentals van definir com un "atac total contra els terroristes" al Turquestan Oriental, que "ha obtingut grans resultats" després de "56 dies de perseguir-los i atacar-los". Les fotografies mostren policies armats en un escenari muntanyós, a punt d'entrar en un habitatge.

No és gaire habitual que el govern xinès publiqui imatges de les seves operacions de seguretat al Turquestan Oriental.

Mots clau: Congrés Mundial Uigur, MITO, poble uigur, terrorisme, Turquestan Oriental, Wang Yi, Xina