Notícia

Juny de 2019, data provisional per al referèndum d'independència de Bougainville

La votació està prevista en els acords de pau de 2001 entre Papua Nova Guinea i els independentistes

El 15 de juny de 2019 és la data provisional escollida per a celebrar el referèndum d'independència de Bougainville. Ho han acordat els governs de Bougainville i de Papua Nova Guinea, una decisió que es considera clau perquè pugui començar el desarmament definitiu de diverses faccions.

Bougainville és una illa de l'oceà Pacífic que pertany a Papua Nova Guinea. El referèndum és la culminació dels acords de pau signats entre Bougainville i Papua Nova Guinea el 2001. Al final de la dècada de 1980 va esclatar un conflicte armat entre una milícia independentista (el BRA) d'un costat i tropes de Papua Nova Guinea i milícies lleialistes de l'altra. L'enfrontament va estar originat  per les tensions causades per l'explotació d'una mina i l'arribada de treballadors papús i australians a Bougainville.

L'acord de pau va suposar la fi del conflicte armat, l'autonomia de l'illa, eleccions periòdiques a partir de 2005 i un referèndum d'independència entre el juny de 2015 i el juny de 2020. Diversos grups de combatents van quedar-se part dels seus arsenals. El president del govern autònom de Bougainville, John Momis, considera que l'acord sobre la data desblocarà el desarmament d'aquests grups i permetrà la celebració d'un referèndum lliure i just, sense pressions armades.

La data del juny de 2019 no és definitiva, però segons el president del govern autònom de Bougainville, John Momis, calia posar-ne una de provisional per a poder avançar en els preparatius de la votació i per a demostrar que el govern de Papua Nova Guinea és sincer quan diu que el referèndum efectivament tindrà lloc.

L'acord entre Momis i el primer ministre de Papua Nova Guinea, Peter O'Neill, també preveu la creació d'una agència independent per a dur a terme el referèndum. El govern de Papua Nova Guinea també s'ha compromès a incloure les despeses de preparació del referèndum en el pressupost nacional de 2017.

Votació no vinculant

El referèndum no és vinculant. És a dir, el govern de Papua Nova Guinea en teoria pot decidir de no implementar-ne el resultat. Els analistes apunten que és probable que una majoria clara voti a favor de la independència i que, en aquest cas, seria molt perillós que Port Moresby es negués a acceptar la separació.

Papua Nova Guinea és un país molt divers, format per centenars d'illes i amb gairebé 800 grups lingüístics diferents. Hi ha reivindicacions autonomistes en diversos territoris.

Mots clau: Bougainville, John Momis, Papua Nova Guinea, Peter ONeill, referèndum dindependència