Notícia

120 morts pel cap baix en la invasió d’Efrîn / L’illa de Tobago avança cap a l’autonomia interna

Del 19 al 25 de gener

Manifestació a Efrîn contra l'operació turca, el 19 de gener.
Manifestació a Efrîn contra l'operació turca, el 19 de gener. Autor/a: VOA News screenshot
RECULL SETMANAL. La invasió turca de la regió kurda d’Efrîn ha provocat com a mínim 120 morts en una setmana, d’acord amb les dades d’un observatori independent. Les forces turques han penetrat en territori kurd per diversos punts fronterers. Continuant al Pròxim Orient, un moviment independentista del Iemen del Sud que compta amb el suport dels Emirats Àrabs assegura que ha iniciat un procediment per enderrocar el govern iemenita. A Amèrica, avança el procés cap a l’autogovern intern de l’illa de Tobago. I les autoritats xineses asseguren que faran una “Gran Muralla” al llarg de 5.700 quilòmetres de frontera al Turquestan Oriental.


EL TEMA DESTACAT

La invasió turca d’Efrîn causa, pel cap baix, 120 morts en una setmana. Des del 19 de gener han mort en combat 42 membres de les Forces Democràtiques Sirianes (SDF), 48 rebels aliats de Turquia i 2 soldats turcs. També han estat morts 32 civils —30 a mans de les forces turques i 2 de les SDF—, segons el recompte de l’Observatori Sirià de Drets Humans (SOHR). Els recomptes de les SDF i de l’exèrcit turc són més alts, i parlen de centenars de víctimes entre el bàndol enemic.

Aquest recompte suma les víctimes mortals des que l’exèrcit turc, amb el suport de rebels sirians i estrangers, part dels quals islamistes, van iniciar la invasió de la regió d’Efrîn, la més occidental de la Federació Democràtica de Síria del Nord. Abans que comencés la invasió us vam explicar, en aquest article, els motius de Turquia per iniciar l’ofensiva.

L’exèrcit turc i els seus aliats han aconseguit ocupar un grapat de pobles a dins d’Efrîn, al llarg de la frontera turcosiriana. Les SDF —de majoria kurda, són les forces de defensa de la Federació Democràtica— han evitat que penetressin més cap a l’interior d’Efrîn. L’evolució del mapa militar es pot seguir a través del web syria.liveuamap.com.

Mentrestant, la policia turca està detenint periodistes i polítics dins de Turquia per haver publicat,a les xarxes socials, apunts crítics amb la invasió.

I TAMBÉ

Tobago, un nou pas cap a l’autonomia interna.Es preveu que aquest abril es presenti al Parlament de Trinitat i Tobago una proposició de llei per incrementar l’autogovern d’aquesta illa caribenya, incloent-hi la capacitat de legislar, que ara no té. La llei aniria acompanyada d’una reforma constitucional, que s’estudia des de 2015. Aquest gener es multipliquen les reunions entre el govern de Trinitat i Tobago i els representants de Tobago per concretar els canvis. L’autogovern de Tobago era una promesa electoral del partit vencedor de les eleccions generals de 2015, el Moviment Nacional del Poble.

Els independentistes del Iemen del Sud “enderrocaran” el govern iemenita. El Consell de Transició del Sud (STC) ha anunciat que ha decretat “l’estat d’emergència” a Aden, la capital del Iemen del Sud. El líder del STC, Aidarous al-Zubaidi, ha advertit al Parlament iemenita que no es podrà tornar a reunir enlloc del Iemen mentre el president Mansour Hadi no faci dimitir tot el govern. Hadi i els independentistes sud-iemenites han lluitat com a aliats al mateix bàndol a la guerra civil del Iemen, però cadascun té padrins diferents: Hadi, l’Arabia Saudita; l’STC, els Emirats Àrabs Units. Els secessionistes volen recuperar l’estat independent que el Iemen del Sud va tenir des de 1967 fins a 1990. El Iemen es troba dividit actualment en diverses zones de control.

Una “Gran Muralla” al Turquestan Oriental contra “l’extremisme, el separatisme i el terrorisme”. Són paraules del president del Xinjiang, o Turquestan Oriental, Shokrat Zakir, reproduïdes a l’oficialista China Daily. Zakir afirma que es reforçaran les mesures de control al llarg de les fronteres del Turquestan Oriental (de 5.700 quilòmetres) per no deixar-hi “forats ni angles cecs”. El Turquestan Oriental, que pertany a la Xina, és el país del poble uigur. Les autoritats xineses acusen el moviment independentista uigur de mantenir vincles amb el terrorisme islamista. La principal organització internacional uigur (el Congrés Mundial Uigur) nega tenir cap vinculació amb el terrorisme.

ALTRES ARTICLES I ANÀLISIS D’INTERÈS