Notícia

Més assistència que mai a la manifestació en defensa de la llengua gallega

Els carrers de Santiago de Compostel·la es van omplir amb consignes a favor del 'dret a viure en gallec' i en contra de la política lingüística del Govern del Partit Popular · Els mitjans gallecs destaquen la pluralitat de la marxa, que va comptar amb l'assistència de tots els partits de l'oposició.

Milers de persones s'han tornat a mobilitzar aquest diumenge a Galícia per reclamar, als carrers de la capital, el "dret a viure en gallec", i demanar a l'executiu que "aparqui la prepotència, l'arrogància i les polítiques gallegòfobes". La marxa ha estat convocada per Queremos Galego, una plataforma promoguda per la Mesa pola Normalización Lingüística, i que agrupa a 500 entitats de tot el país. Unes 100.000 persones -o 50.000 segons la guàrdia urbana- han protagonitzat una de les manifestacions més multitudinàries que es recorden a Galícia.

Alhora, la marxa ha estat plural, de manera que eren moltes les sensibilitats polítiques presents a Santiago. Els dos partits de l'oposició parlamentària -PSOE i BNG- s'han manifestat al costat d'altres formacions com Esquerda Unida i Terra Galega. Junts han denunciat la política lingüística de la nova administració, encapçalada per Alberto Núñez Feijóo, del Partit Popular. Han reclamat als populars que tornin al "consens" pel que fa a la llengua gallega, i han assenyalat els camps on la llengua pròpia de Galícia es troba en un estat més crític: l'ensenyament i l'Administració pública.

Recollida de signatures
Però la reivindicació no s'acaba amb la manifestació de diumenge. Queremos Galego va anunciar que impulsarà una campanya de recollida de signatures per presentar al Parlament de Galícia una Iniciativa Legislativa Popular (ILP), a través de la qual intentarà portar a la cambra el debat sobre les mesures preses per la Xunta en referència a la normalització del gallec. Les entitats volen aturar així "l'abús" que suposa la derogació del decret de la legislatura anterior sobre la llengua a l'ensenyament i a les Galescolas i l'eliminació de la prova de llengua gallega a les oposicions del funcionariat, entre d'altres mesures.

Imatge: La manifestació, a A Quintana (BNG).

Més informació:

Més informació al dossier Pobles i nacions d'avui: Galícia.