Notícia

El moviment maputxe, indiferent a la victòria de Piñeira a Xile

El partit Wallmapuwen i la Coordinadora Maputxe Arauco Malleco havien demanat el vot nul, oposant-se tant a revalidar la formació que ha estat al govern els darrers anys com a donar suport al candidat de la dreta, el qual ha anunciat un Pla de Pacificació de l'Araucanía amb el qual pretén acabar amb el 'terrorisme', en referència a les accions reivindicatives maputxes.

Les principals organitzacions polítiques maputxes de Xile, Wallmapuwen i la Coordinadora Maputxe Arauco Malleco (CAM), s'han mostrat escèptiques amb els resultats de la segona volta de les eleccions presidencials xilenes, que han acabat amb la victòria de Sebastián Piñera, el candidat de la Coalició pel Canvi (centre dreta), el qual ha desbancat la Concentració de Partits per la Democràcia, la força hegemònica al país d'ençà del 1989.

Wallmapuwen i CAM havien recomanat el vot nul tant a la primera com a la segona volta, ja que consideraven que cap dels candidats satisfeia els interessos de la comunitat maputxe. Sobre Eduardo Frei, el candidat de la Concentració que havia de rellevar la presidenta en funcions, Michelle Bachelet, els maputxes han assenyalat que no és una alternativa vàlida pel que consideren un mal balanç del Govern a càrrec del seu partit, el qual ha dut a terme una "política repressiva contra els maputxes, amb l'assassinat de quatre militants maputxes per part dels Carabineros [policia xilena] i l'empresonament de més d'una cinquantena de presos polítics".

D'altra banda, sobre Sebastián Piñera la CAM ha cridat l'atenció sobre el Pla de Pacificació de l'Araucanía, anunciat en campanya, i que suposadament es traduirà en "millorar la vida i el futur dels nostres pobles originaris", alhora que alerta que el seu Govern "no acceptarà el camí de les preses [de territoris], el camí dels incendis, el camí del terrorisme". Els successius governs de la transició democràtica, també el de Michelle Bachelet, s'han caracteritzat per aplicar la llei antiterrorista, compresa en una Constitució redactada durant la dictadura de Pinochet, per abordar el conflicte maputxe. Sembla que aquesta serà també la via de Piñera.

Condemna irrisòria per la mort d'un maputxe

Fa pocs dies, un tribunal militar xilè ha fet pública la condemna a un agent de la policia antidisturbis (Fuerzas Especiales de Carabineros), que va assassinar un activista maputxe d'un tret a l'esquena el gener del 2008, durant el desallotjament d'un grup de maputxes que havien ocupat una propietat. El policia ha estat sentenciat a una "pena remitida", sota la qual no haurà d'ingressar a presó, sinó que tindrà l'obligació d'acudir a les dependències judicials cada mes durant dos anys, a més de suspendre's el seu càrrec.

Més informació:

Més informació al dossier Pobles i nacions d'avui: País Maputxe.