Notícia

Sri Lanka reelegeix el president que va derrotar els rebels tàmils

Mahinda Rajapaksa s'imposa davant del general Fonseka, el principal candidat opositor, que va liderar l'ofensiva militar durant els darrers mesos de la guerra contra els Tigres d'Alliberament de Tamil Eelam · Les urnes registren una major abstenció als territoris de majoria tàmil.

L'actual president d'Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa, revalidarà el seu càrrec sense problemes després que les eleccions presidencials celebrades ahir li hagin donat el 57'8% dels escrutinis. Rajapaksa ha quedat a una distància considerable del seu principal perseguidor, el general Sarath Fonseka, que ha obtingut el 40% dels vots. Aquestes han estat les primeres eleccions d'ençà de la derrota militar dels rebels tàmils a mans de l'exèrcit singalès, el passat mes de maig.

Malgrat que durant la campanya militar els dos candidats han intentat atraure el vot de la comunitat tàmil -la qual representa aproximadament el 15% de la població total d'Sri Lanka-, el cert és que, amb les dades disponibles actualment, la participació ha estat ostensiblement més baixa al nord i a l'est, les zones de majoria tàmil, que a la resta de l'illa. Fonseka, qui durant l'anterior legislatura havia dirigit l'exèrcit singalès, fins a la desfeta dels Tigres d'Alliberament de Tamil Eelam, va abandonar l'exèrcit per presentar-se com a candidat a les eleccions. Durant la campanya ha volgut mostrar el seu compromís amb un procés de pau just per als tàmils i que dugués a la reconciliació ètnica.

Alguns grups d'observadors han alertat que, si bé no hi ha proves de manipulació electoral, el president ha utilitzat tota mena de recursos estatals per finançar i impulsar la seva campanya, incloent-hi els mitjans de comunicació públics, que han silenciat tots els partits opositors. Fonseka ha denunciat que el Govern "ha distorsionat els resultats" i "ens ha pres la victòria". El Comissionat Electoral independent, Dayananda Dissanayake, que s'ha encarregat d'anunciar la victòria de Rajapaksa, havia demanat la dimissió hores abans, considerant que els mitjans de comunicació de l'Estat "han violat" les normes i que altres institucions Governamentals "l'han avergonyit", segons explicava avui Times Online.

L'Índia demana l'autonomia tàmil
D'altra banda, fonts governamentals índies han explicat a l'agència IANS que Nova Delhi considera que "l'autonomia i la reconciliació són les claus d'una pau duradora a Sri Lanka", i han expressat l'esperança que el Govern de Colombo emprengui ara aquesta via.

Més informació: