Notícia

Tres-cents càrrecs electes hongaresos de Romania reivindiquen l'oficialitat de l'hongarès

Alcaldes i regidors del territori székely declaren simbòlicament la igualtat de la llengua magiar i la romanesa, i demanen a Bucarest que aprovi l'autonomia per a les províncies de majoria hongaresa · El ministre d'interior de Romania nega la validesa de les demandes i grups romanesos volen la il·legalització dels partits hongaresos.

Els székely, el principal grup hongarès de Romania, concentrat a les províncies d'Harghita, Covasna i Mureş, han tornat a demanar al Govern central que avanci en el reconeixement d'aquesta comunitat amb l'oficialitat de la seva llengua i la concessió d'autonomia territorial. Aquesta vegada, fins a 300 alcaldes i regidors székely, principalment integrants del Partit Cívic Hongarès, van celebrar el passat 12 de març un acte simbòlic en el qual van declarar l'oficialitat de la llengua magiar, en igualtat amb el romanès, i també van acordar presentar una proposta al Parlament romanès perquè activi un pla d'autonomia. D'altra banda, demanaran al Parlament Europeu que designi un enviat especial per aquesta qüestió i declararan el 15 de març, dia naciona d'Hongria, festa local als territoris székely.

Segons el Consell Nacional Székely, aquestes decisions són "legítimes" perquè van ser adoptades i seran aplicades pels regidors municipals que van assistir a l'acte, explica Financiarul.ro.

D'altra banda, el primer ministre romanès, Emil Boc, ja ha negat qualsevol concessió en aquesta línia, argumentant que la Constitució de Romania "no està subjecte a negociacions". I el ministre d'interior assegura que els alcaldes i regidors reunits a Sfântu Gheorghe "no representen cap organisme públic".

Al camp cívic, ja hi ha hagut demandes d'il·legalització per les organitzacions hongareses. És el cas del Consell Nacional de Vatra Romaneasca, que ha negat les reivindicacions i ha anat més lluny, demanant la il·legalització de la Unió Democràtica Hongaresa de Romania (UDMR), el prinicpal partit polític magiar del país, la qual ha qualificat "d'organització terrorista i antiromanesa".

Més informació: