Notícia

Continuen les manifestacions a favor de la independència de Papua Occidental

Milers de persones clamen per un referèndum d'autodeterminació per aquest territori d'Indonèsia · Un ministre indonesi diu que els papús 'no saben què volen' i atribueix la seva fràgil situació econòmica a les autoritats locals.

Jayapura, una de les principals ciutats de Papua Occidental, ha estat aquesta setmana l'escenari d'una nova manifestació a favor de trencar amb Indonèsia. Els protestants, que van entregar una llista de demandes a l'administració estatal a l'illa, volen que es celebri un referèndum d'autodeterminació, i asseguren que l'autonomia especial que Jakarta va concedir a les dues províncies de Papua Occidental no és suficient, ja que el territori continua sent el més pobre de tot l'Estat, malgrat que el seu subsòl contingui una gran riquesa en forma de recursos naturals.

Tanmateix, el Govern d'Indonèsia no ha volgut escoltar les protestes dels papús, les quals ha descartat tot dient que els ciutadans de Papua "no saben el què volen", i que el que necessiten "és benestar, i no pas llibertat". Ho ha declarat el ministre de Justícia i Drets Humans, Patrialis Akbar, que considera que l'Estat ja ha dedicat molts recursos a les dues províncies. Un altre alt càrrec indonesi creu que si els recursos cedits per l'Estat no s'han traduït en una millora de les condicions de vida a Papua, això és responsabilitat dels polítics locals.

Per la seva banda, el líder del Fòrum per la Democràcia del Poble de Papua Unit (FORDEM), Salmon Yumame, ha dit que l'autonomia garantida per l'Estat no ha estat suficient per evitar la marginació dels papús, ja que considera que en cap moment ha arribat a canviar les vides de la gent: els diners se'ls han quedat "l'elit i els buròcrates".

El Parlament de la província de Papua, fronterera amb l'Estat de Papua Nova Guinea, celebrarà una sessió dedicada a l'autonomia especial el proper 3 d'agost. La cambra reunirà acadèmics, consellers, experts polítics i econòmics, i funcionaris per tal de debatre sobre la implementació de l'autonomia del 2001.

Més informació: