Notícia

Els soldats indonesis acusats de torturar activistes papús s'enduen una pena mínima

Una sentència de 30 mesos per 'desobeir ordres' és tot el què afronten els tres reclutes que van torturar dos papús en un vídeo que sortí a la llum el maig passat · Les víctimes no van testificar en contra dels soldats 'per por a represàlies'.

La tortura d'activistes papús pot quedar impune si hom vesteix l'uniforme oficial de l'exèrcit d'Indonèsia. Aquesta és la sensació que queda després de conèixer la sentència contra tres soldats indonesis que l'any passat van torturar dos activistes de Papua Occidental, a l'illa de Nova Guinea. Un vídeo gravat en telèfon mòbil pels mateixos soldats va aflorar el mes de maig i va provocar una onada d'indignació internacional contra la que sovint es considera la primera democràcia del món musulmà i del sud-est asiàtic.

Al vídeo, que el propi exèrcit va reconèixer com a autèntic, es podia veure amb detall com els soldats torturaven dos activistes papús nuus amb ganivets, bosses de plàstic i bastons encesos. Els acusats van ser identificats i jutjats en un tribunal militar -enlloc del tribunal dels drets humans d'Indonèsia-, i aquesta setmana se n'ha conegut la sentència: un màxim de 30 mesos de presó, sota l'acusació menor “d'ignorar les instruccions dels seus supervisors”. Sembla que les ordres consistien en dur a terme un interrogatori “de manera persuasiva”.

El comandant Sumantri, fiscal militar del cas, ha declarat que no hi ha ha càrrecs per agressió perquè literalment “no hi ha víctima”, és a dir, que les víctimes de la tortura no han testificat davant del tribunal. Sobre aquesta qüestió, l'organització Survival International cita les paraules del president de la Comissió Nacional de Drets Humans, Ifdhal Kasim, segons el qual els dos activistes “volien testificar, però temien represàlies per part de l'exèrcit”.

Preocupació pels drets humans a Papua

Aquest ha estat el segon cas en pocs mesos que surt a la llum un document gràfic que demostra la tortura d'activistes papús. Això dóna força als temors que aquestes pràctiques siguin esteses entre la població papú. L'Australia West Papua Association assegura a la seva cronologia d'esdeveniments del 2010 a Papua Occidental que la situació dels drets humans no ha parat de deteriorar-se. Destaca els capítols de la tortura enregistrada en vídeo i també la crema d'un poblat papú sencer per part d'una brigada de l'exèrcit. També es mostra preocupada per les dificultats que té l'exèrcit a l'hora de distingir entre civils i militants del Moviment per una Papua Lliure (OPM) en les seves nombroses operacions militars, i per l'elevat nombre de presos polítics -encara que la xifra real es desconeix.

Més informació: