Notícia

Desenes de milers de persones reclamen l'autodeterminació de la Cabília i "l'oficialitat efectiva" de l'amazic

Commemoració de la Primavera Amaziga a les principals ciutats cabilenques

La manifestació de l'RCD.
La manifestació de l'RCD. Autor/a: Mohcine Belabbas/RCD
Desenes de milers persones van sortir ahir als carrers de les principals ciutats de la Cabília per a reclamar l'autodeterminació d'aquest territori de majoria amaziga i una "oficialitat efectiva" per a l'amazic a Algèria. Les manifestacions commemoraven el 36è aniversari de la Primavera Amaziga, una de les diades més importants del moviment amazic a Algèria.

Les manifestacions tenien signes prou diferents. D'un costat, les convocades pel Moviment per l'Autodeterminació de la Cabília (MAK) a Tizi Wezzu, Bugia i Tuvirett, que segons l'agència Siwel haurien convocat al voltant de 100.000 persones. Le Matin d'Algérie parla de desenes de milers de persones, amb alguns arrestats. TSA i El Watan també parlen de manifestacions "grandioses" amb un "nombre impressionant" d'assistents, sense però donar cap xifra concreta.

Els manifestants d'aquestes marxes -precedides per una manifestació a París el 17 d'abril- han reclamat el dret del poble cabilenc a autodeterminar-se i a obtenir un Estat propi. Aquesta és la via que el MAK ha estat encapçalant durant els darrers anys, després d'haver reclamat infructuosament, durant els anys previs, un estatut d'autonomia dins d'Algèria.

De l'altre costat, la manifestació del Reagrupament per la Cultura i la Democràcia (RCD) a Tizi Wezzu també va congregar milers de persones. En aquest cas, però, la reivindicació se centrava en reclamar una "oficialitat efectiva" per a la llengua amaziga.

El Parlament d'Algèria va aprovar una esmena constitucional el febrer de 2016 en què elevava l'amazic a llengua oficial. Però l'amazic no ha quedat equiparat a l'àrab, perquè només aquest idioma té la consideració de "llengua de l'Estat". Els partits amazics i cabilencs consideren que aquesta distinció, de fet, implica que l'amazic no serà plenament oficial.