Breu

Primer pas cap a la recuperació d’una institució pròpia per a Alsàcia

Els dos consells departamentals voten a favor de la creació d’una Col·lectivitat Europea el 2021 amb competències ampliades

La presidenta del consell de l'Alt Rin, Brigitte Klinkert, durant la votació.
La presidenta del consell de l'Alt Rin, Brigitte Klinkert, durant la votació. Autor/a: Conseil départemental du Haut-Rhin
Els consells departamentals de l’Alt Rin i el Baix Rin han votat aquest dilluns 4 de febrer a favor de la seva unificació en una nova Col·lectivitat Europea d’Alsàcia a partir de 2021. La col·lectivitat assumirà les competències actuals dels departaments i en rebrà d’addicionals, en matèria de cooperació transfronterera, bilingüisme, desenvolupament econòmic, turisme, transport i cultura.

Alsàcia recupera així una administració pública pròpia, després que l’antiga regió d’Alsàcia hagués desaparegut el 2016, absorbida per la nova regió del Gran Est.

Aquesta recuperació havia esdevingut la reivindicació principal del moviment alsacià. El model proposat és interpretable com una solució intermèdia. Els autonomistes d’Unser Land consideren que la Col·lectivitat Europea és insuficient perquè mantindrà Alsàcia dins del Gran Est —el canvi no significa que Alsàcia esdevingui una regió—, mentre que els socialistes del Baix Rin opinen és el primer pas cap a una col·lectivitat amb estatut particular que actuarà al marge del Gran Est.

La votació d’aquesta setmana marca l’inici del procés legislatiu per crear la nova col·lectivitat alsaciana, i respon a l’acord a què van arribar l’octubre passat el govern francès i els representants polítics alsacians.