Breu

Karabakh: un mes de guerra i una crisi de morts, refugiats i supervivència nacional

Les autoritats armènies asseguren que 90.000 persones han hagut de fugir del territori · L’Azerbaidjan ha conquerit el 15% de l’Artsakh

Una casa destruïda a Stepanakert, capital de l'Alt Karabakh.
Una casa destruïda a Stepanakert, capital de l'Alt Karabakh. Autor/a: MFA of Artsakh
Diversos milers de morts, desenes de milers de persones refugiades i un estat de facto, l’Artsakh, en perill de supervivència. És el resultat del primer mes de guerra al Karabakh, iniciada per les forces azerbaidjaneses amb l’objectiu proclamat de prendre el control d’aquest territori de majoria armènia.

Des del 27 de setembre, l’exèrcit de l’Azerbaidjan ha conquerit al voltant d’un 15% del territori que, fins aquest estiu, estava en mans de la República de l’Artsakh. S’ha acostat a pocs quilòmetres de l’anomenat corredor de Lachin, una carretera que uneix l’Alt Karabakh estricte —és a dir, la zona reconeguda com a óblast autònom durant l’època soviètica, on viu la immensa majoria de la població— amb Armènia. La pèrdua d’aquest corredor seria un desastre per a les forces armènies en termes estratègics.

La major part dels territoris conquerits per l’Azerbaidjan durant aquest mes havien estat poblats per àzeris abans del conflicte de 1992-1994. Els avanços de l’exèrcit azerbaidjanès estan desencadenant celebracions entre aquelles persones que, dues dècades i mitja després, continuen vivint com a desplaçades internes a l’Azerbaidjan.

Les forces armènies han reconegut la pèrdua d’unes 1.000 vides entre els seus combatents. L’Azerbaidjan no n’ha donat dades. Segons el president rus, Vladímir Putin, les víctimes mortals totals són 5.000, amb més de 2.000 persones mortes per cada bàndol. La majoria són soldats, però també n’hi ha de civils —un centenar pel cap baix.

El govern armeni xifra en 90.000 les persones que han hagut de fugir de l’Artsakh, i ha denunciat la destrucció de cases, escoles, hospitals i infraestructures. El govern azerbaidjanès acusa les forces armènies d’haver destruït, també, cases a les localitats de l’Azerbaidjan properes a la frontera amb l’Artsakh.

La supervivència de la república, en perill

La superioritat militar azerbaidjanesa, el desequilibri de suports regionals a favor de l’Azerbaidjan i una tímida reacció internacional que ni tan sols aconsegueix d’imposar els altos el foc estan posant en perill greu la supervivència mateixa de la República de l’Artsakh. Les autoritats d’aquest territori de majoria armènia han demanat el reconeixement de la seva independència davant l’ofensiva azerbaidjanesa.

El president azerbaidjanès, Ilham Alíev, ha reiterat que el seu exèrcit només s’aturarà fins que “alliberi” completament tot el Karabakh. Si això s’esdevé, comportarà la fi de la República de l’Artsakh i, amb tota probabilitat, la fugida cap a Armènia de la pràctica totalitat de la seva població.

Les autoritats de l’Artsakh confien a poder aturar l’ofensiva a mesura que el teatre de guerra es desplaci cap a zones més muntanyoses.