Breu

El president d’Alsàcia reclama abandonar la regió del Gran Est i recuperar-una de pròpia

El primer ministre francès admet que no li “sembla” les “regions immenses” responguin a la necessitat d’una política “de proximitat”

Frédéric Bierry parla davant de Jean Castex.
Frédéric Bierry parla davant de Jean Castex. Autor/a: S. Sutter/Collectivité européenne d\'Alsace
El president alsacià, Frédéric Bierry, ha apel·lat “al desmembrament de la regió del Gran Est” i a la reconstitució d’Alsàcia com a regió amb noves competències. “És una petició recorrent” a Alsàcia, ha dit el polític.

Bierry ha fet aquestes declaracions després que el primer ministre francès, Jean Castex, en visita a Alsàcia, critiqués durament les macroregions que es van crear a França el 2015, fusionant-ne diverses de preexistents: “Mai he estat convençut d’aquestes regions immenses, algunes de les quals no es corresponen amb cap legitimitat històrica i, sobretot, no em sembla que responguin a les necessitats cada cop més grans dels nostres conciutadans d’una acció pública de proximitat”, ha dit Castex.

Castex visitava Alsàcia per primer cop després que el país hagi recuperat, aquest gener, una institució pròpia, la Col·lectivitat Europea d’Alsàcia (CEA), que fusiona els departaments de l’Alt Rin i el Baix Rin. La CEA, però, continua formant part de la regió del Gran Est, que també agrupa la Lorena i la Xampanya i té al voltant de 5,5 milions d’habitants.

Alsàcia va ser una regió des de 1956 fins a 2015, quan —malgrat la seva oposició— va ser integrada dins del Gran Est. D’ençà, han estat continuades les peticions per a recuperar la seva independència com a regió. L’any passat, una enquesta va revelar que el 68% dels alsacians volen separar-se del Gran Est i constituir-se com a regió.

Després de les paraules de Bierry i Castex, la ministra de Cohesió Territorial, Jacqueline Gouralt, ha assegurat que el govern francès no es planteja canviar les fronteres entre les regions ni desfer la regió del Gran Est.

El partit autonomista Unser Land, per la seva banda, ha reclamat que es defineixi “un full de ruta precís per a la sortida del Gran Est i la transferència a la CEA de competències de l’Estat”.

Mots clau: Alsàcia, França, Frédéric Bierry, Gran Est, Jean Castex