Breu

El govern indi evita de comprometre’s a retornar l’estatus especial al Caixmir

Líders caixmiris reclamen al primer ministre Modi que, pel cap baix, es restauri la categoria d’estat al territori

Modi presideix la reunió amb els líders de Jammu i Caixmir.
Modi presideix la reunió amb els líders de Jammu i Caixmir. Autor/a: Office of the Prime Minister of India
El govern indi ha donat allargs a les demandes d’un grup de dirigents del Caixmir perquè aquest territori de l’Himàlaia recuperi l’estatus especial d’autonomia que Nova Delhi li va revocar el 2019. L’executiu de Narendra Modi, però, sí que preveu la celebració d’eleccions per a elegir els membres de l’Assemblea Legislativa de Jammu i Caixmir, dissolta des de 2018.

Aquestes eleccions tindran lloc, segons Modi, un cop s’hagin delimitat les fronteres de les circumscripcions electorals.

Modi, el ministre de l’Interior Amit Shah i altres membres de l’executiu indi s’han reunit aquesta setmana amb 14 líders de Jammu i Caixmir, incloent-hi quatre exprimers ministres d’aquest antic estat, en la primers reunió d’alt nivell després que el 5 d’agost de 2019 l’Índia decidís suspendre’n l’autonomia i dissoldre’l.

L’antic estat va quedar dividit en dos territoris de la unió administrats des de Nova Delhi: Jammu i Caixmir i el Ladakh.

La majoria dels líders caixmiris han demanat que Jammu i Caixmir sigui de nou un estat i alguns han reclamat la restauració de l’article 370. Aquest article limitava la capacitat del Parlament indi de dictar determinades lleis per a Jammu i Caixmir i permetia que l’estat tingués la seva pròpia constitució. Jammu i Caixmir era l’únic estat de la federació índia que disposava d’aquest estatus especial.

El govern indi ha assegurat que retornarà a Jammu i Caixmir la categoria d’estat, però no s’ha compromès a retornar-li l’estatus especial i les competències que tenia fins al 2019. El Tribunal Suprem de l’Índia està estudiant si la revocació de l’estatus especial va ser il·legal.

La supressió de l’estatus especial va anar seguida de l’acció repressiva de les autoritats índies al Caixmir, com us hem explicat en aquest article de 2019 i en aquest altre de 2021.