Breu

Regions de França demanarà als candidats presidencials una “autonomia progressiva” per a Còrsega

“Un pas polític important”, diu el president cors Simeoni

Carole Delga, presidenta de Regions de França.
Carole Delga, presidenta de Regions de França. Autor/a: Régions de France
Regions de França, l’associació que agrupa les 18 subdivisions de primer nivell de la República Francesa, defensarà una “autonomia progressiva” per a Còrsega davant dels candidats a les eleccions presidencials franceses de 2022.

L’anunci l’ha fet Carole Delga (Partit Socialista), nova presidenta de la institució. La també presidenta de la regió d’Occitània ha explicat que la demanda s’inclourà en un “llibre blanc” que s’enviarà als candidats, i que també inclourà una petició per a una nova descentralització.

Regions de França farà extensiva la petició per a una “autonomia progressiva” —que Delga no ha especificat en què hauria de consistir— als altres “territoris insulars” de l’Estat francès, sempre “dins d’una república una i indivisible”.

L’anunci ha estat negociat entre diversos presidents regionals —tant de centredreta com de centreesquerra— i el de Còrsega, l’autonomista Gilles Simeoni, el suport del qual era imprescindible perquè la socialista occitana arribés a la presidència de Regions de França.

“Un pas polític important per a Còrsega”, ha dit Simeoni. El dirigent cors va obtenir la victòria a les eleccions corses dels passats 20 i 27 de juny. La reivindicació per a una autonomia legislativa, però, ha estat rebutjada pel president francès, Emmanuel Macron, des de 2018.