Breu

Ossètia del Sud convoca un referèndum sobre la seva unificació amb Rússia el 17 de juny

El Kremlin evita donar un suport clar a la votació

Els presidents rus, Vladímir Putin, i sud-osseta, Anatoli Bibílov, el 2017
Els presidents rus, Vladímir Putin, i sud-osseta, Anatoli Bibílov, el 2017 Autor/a: Kremlin.ru
El president en funcions d’Ossètia del Sud, Anatoli Bibílov, ha signat el decret de convocatòria d’un referèndum sobre la unificació d’aquesta república caucàsica amb la Federació Russa. Ho ha anunciat el web oficial de la presidència sud-osseta.

L’anunci justifica la decisió pel “desig històric del poble de la República d’Ossètia del Sud de reunificar-se amb Rússia”. La pregunta de la votació serà: “Doneu suport a la unificació de la República d’Ossètia del Sud i Rússia?”.

Però el nou president sud-osseta, Alan Gaglóiev, que substituirà Bibílov al càrrec el 24 de maig, no té tan clar que el referèndum se celebri. Tot i que s’ha mostrat favorable a la unió amb Rússia, Gaglóiev considera que el mecanisme i el calendari s’han de coordinar amb Moscou, perquè Ossètia del Sud no pot actuar tota sola en aquesta qüestió.

Mentrestant, el Kremlin apunta que el referèndum del 17 de juny només ateny Ossètia del Sud i que, en tot cas, el govern rus hi estarà atent, abans de prendre cap decisió.

Ossètia del Sud es va proclamar independent de Geòrgia el 1991. Rússia va reconèixer aquesta independència el 2008. La major part del poble osseta resideix a Ossètia del Nord, una república de la Federació Russa.

El govern de Geòrgia considera il·legals el referèndum i l’existència mateixa de la república sud-osseta.