Breu

El govern gal·lès demana la transferència de les competències de justícia

Un informe oficial justifica la petició per la “divergència” creixent de les lleis a Anglaterra i Gal·les

El Parlament gal·lès, o Senedd.
El Parlament gal·lès, o Senedd. Autor/a: Ismail Mia @ Flickr
El govern de Gal·les ha publicat un informe per a la reforma del sistema judicial al país en què reclama la transferència de les competències en matèria de justícia. Aquestes competències romanen en mans del govern britànic.

L’informe, “Delivering Justice for Wales”, diu que la transferència d’aquesta competència és “natural, desitjable i inevitable” com a conseqüència de la “divergència” creixent entre les lleis i pràctiques a Anglaterra i Gal·les després de més de 20 anys d’autonomia.

La petició segueix les conclusions publicades el 2019 per la Comissió sobre Justícia a Gal·les, creada pel govern gal·lès el 2017. Aquelles conclusions recomanaven la transferència de les competències de justícia de Londres a Cardiff.

El Partit Laborista, al govern de Gal·les, i el Plaid Cymru, principal partit independentista del país, donen suport a la reclamació. El Partit Conservador, primer partit de l’oposició a Gal·les i amb majoria absoluta a la Cambra dels Comuns britànica, la rebutja.

El Parlament de Gal·les, o Senedd, té poders legislatius des de l’inici de l’autonomia el 1999, que s’han ampliat i reforçat en diverses ocasions (2007, 2011 i 2018).

Una enquesta de 2021 apunta que el 35% dels gal·lesos volen més autonomia i el 14%, la independència. El 27% defensa l’statu quo i el 18%, reduir els poders del Senedd o bé abolir-lo.