Notícia

El Tribunal Suprem espanyol confirma que la causa pel genocidi al Tibet queda arxivada

L'Audiència Nacional havia emès el 2013 una ordre d'arrest contra Jiang Zemin, Li Peng i uns altres tres exdirigents xinesos · El 2014 Espanya va canviar la llei per a limitar la jurisdicció universal sobre crims contra la humanitat

El plenari de la Sala Segona del Tribunal Suprem espanyol va desestimar ahir els recursos que s'havien presentat contra la causa oberta a l'Audiència Nacional contra diversos exdirigents xinesos, acusats d'haver comès un genocidi al Tibet. Això significa que les investigacions de les denúncies presentades contra l'expresident Jiang Zemin (imatge), l'exprimer ministre Li Peng i uns altres tres líders xinesos queden definitivament arxivades.

El 2013, l'Audiència Nacional havia emès una ordre d'arrest contra Jiang, Li i els altres tres líders, per càrrecs de genocidi al Tibet. La decisió era conseqüència d'una querella presentada pel Comitè de Suport al Tibet (Madrid), la Casa del Tibet (Barcelona) i el monjo Thubten Wangchen el 2006. Les dues organitzacions i el religiós argumentaven que el govern xinès va implementar polítiques de genocidi al Tibet entre 1972 i 2004.

El febrer de 2014, el Congrés dels Diputats va aprovar -amb els vots del Partit Popular- una proposició de llei -amb caràcter retroactiu- per a limitar la jurisdicció universal sobre crims contra la humanitat. La llei obligava a arxivar sumaris oberts que afecten ciutadans d'altres països no sotmesos a la jurisdicció espanyola.

El canvi de la normativa espanyola va arribar després de pressions intenses per part de les autoritats xineses, que van dir que la decisió de la justícia espanyola era un error i que posaria en perill les relacions polítiques i comercials entre Espanya i la Xina.

La nova normativa va suposar que els cinc exlíders xinesos no podrien ser investigats pels càrrecs de genocidi al Tibet. Efectivament, el juny de 2014, l'Audiència Nacional va decidir arxivar la investigació, com a conseqüència del nou marc legal.

L'acusació va interposar llavors un recurs de cassació contra l'arxivament. Aquest recurs és el que el Suprem va desestimar ahir.