Notícia

Fogueres que il·luminen les fronteres del País Székely per l'autonomia

Milers de persones dibuixen de nit els límits del principal territori de majoria hongaresa de Romania · El Consell Nacional Székely reclama una regió autònoma

Una de les fogueres, amb la bandera székely.
Una de les fogueres, amb la bandera székely. Autor/a: SZNT
Milers d'activistes van il·luminar de nit el cap de setmana passat les fronteres del País Székely, a Transsilvània (Romania), demanant al govern de Bucarest que accedeixi a atorgar l'autonomia política a aquest territori de majoria hongaresa. La iniciativa del Consell Nacional Székely (SZNT, sigles en hongarès) arriba un any després que l'executiu romanès descartés aplicar una proposta de règim d'autogovern presentada per dos partits hongaresos de Romania.

Les fronteres del territori -que Romania no reconeix- van ser il·luminades per prop de 200 fogueres. "Així és com volem informar al govern de Romania i també a tot el món que el País Székely existeix", diu el manifest fet públic pel SZNT amb motiu de la iniciativa. El text recorda que la configuració del País Székely s'ha forjat al llarg de segles i que són els ajuntaments mateixos del territori els qui estan reclamant una regió autònoma dins de Romania.

Ara fa exactament dos anys, el Consell Nacional Székely va donar suport a una altra iniciativa participada per milers de persones a favor de l'autonomia. En aquell cas, es tractava d'una cadena humana de 53 quilòmetres de llarg. Llavors, com ara, Bucarest va replicar que Romania és un estat unitari on no hi caben aspiracions autonomistes.

Els territoris székelys van disposar d'alguna forma d'autonomia dins del Regne d'Hongria des de l'edat mitjana fins al 1870. Ja formant part de Romania, el 1952 el govern comunista va crear una regió nominalment autònoma que cobria bona part del País Székely. Sense autogovern real, la regió va ser abolida el 1968.

Mots clau: autonomia, País Székely, Romania